Kritiek op Rutte na uithaal naar CDA’er Omtzigt in Oekraïnedebat

21 december 2016Leestijd: 2 minuten
Omtzigt in debat met Rutte Foto: ANP

Premier Mark Rutte heeft misschien een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich kunnen krijgen, zijn ‘inlegvel’ bij het Oekraïneverdrag moet ook nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Alle ogen zijn gericht op het CDA, die het Rutte in het parlement juist extra moeilijk maakte.

Na het debat van dinsdagavond, heeft Rutte flinke kritiek gekregen op zijn uitspraken over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De CDA’er verzet zich tegen het ‘inlegvelletje’, dat volgens hem weinig zal veranderen.

‘Buma is bang voor Omtzigt’

Op Twitter hekelt Omtzigt het gedrag van de premier tijdens het debat: ‘Rutte kan geen enkel antwoord geven op de vraag: wat wijzigt het inlegvelletje, dat Oekraïne niet tekent, aan het verdrag?’ Rutte haalde op zijn beurt uit naar Omtzigt en zijn positie binnen het CDA. ‘Ik vind het ongelooflijk flauw, kinderachtig en CDA-onwaardig,’ stelt de premier.

In het bijzijn van Omtzigt stelt Rutte zelfs dat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma ‘bang is’ voor Omtzigt. Het Kamerlid staat bekend als ‘oppositiehengst’, en heeft de afgelopen Kamerverkiezingen met een groot aantal voorkeursstemmen een zetel weten te veroveren.

Het CDA is zelf echter ook van mening dat het associatieverdrag niet mag worden geratificeerd. Omtzigt heeft in het debat met Rutte vaker aangegeven het ‘toegevoegde bestandje’ van de premier waardeloos te vinden.

Kritiek na opmerkingen van Rutte

‘Het verdrag blijft honderd procent geldig, er vinden geen wijzigingen plaats,’ stelde Omtzigt in het debat. ‘Tsja, niet zo gek dat president Porosjenko victorie kraait: Rutte gaat akkoord, hij tekent helemaal niets en is nergens aan gebonden.’

2016-12-15 00:00:00 BRUSSEL - Premier Mark Rutte tijdens de Europese Top, waar de lidstaten spreken over het associatieverdrag met Oekraine. ANP JONAS ROOSENS‘Overwinning’ in Brussel? Zo reageert de politiek op de supplementaire verklaring Oekraïneverdrag

Na het felle debat kreeg Rutte veel kritiek op zijn opmerkingen over Omtzigt. Geenpeil-initiatiefnemer Bart Nijman schreef op Twitter: ‘Moet je ook maar durven. Het beste Kamerlid van NL verwijten dat luisteren naar de kiezer “kinderachtig” is.’

Rutte wordt verwacht zich te richten op individuele CDA-senatoren die meer ‘Europagezind’ zijn dan leden van de Tweede Kamerfractie. Bronnen melden aan NOS dat de CDA-fractie in de Eerste Kamer van plan is uiteindelijk onder voorwaarden akkoord te gaan met het associatieverdrag. Als dat inderdaad het geval is, zal het gaan om een pijnlijke breuk met de partijlijn, vooral voor CDA-leider Buma.