GroenLinks draait, steunt toch Oekraïne-oplossing van Rutte

17 december 2016Leestijd: 2 minuten
GroenLinks-leider Jesse Klaver afgelopen week tijdens de presentatie van de kandidatenlijst - Foto: ANP

GroenLinks steunt het antwoord dat het kabinet van premier Mark Rutte voorstelt op het Oekraïne-referendum. Goed nieuws voor Rutte, die op zoek is naar een meerderheid in de Tweede en vooral de Eerste Kamer.

De leden van de partij gaven de vertegenwoordigers in beide Kamers zaterdag op het verkiezingscongres opdracht voor goedkeuring van het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen, al werd dat in het referendum afgelopen april met een meerderheid afgewezen door het volk.

Genoeg recht aan nee-stemmer

Met de aanvullende verklaring die Rutte in Brussel wist te regelen is voldoende aan de bezwaren van de nee-stemmers tegemoet gekomen, vindt het GroenLinks-congres.

Naar verwachting zal ook D66 Rutte steunen. Daarmee heeft het kabinet in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor de goedkeuringswet. Maar met de steun van GroenLinks is zo’n meerderheid wel een stap dichterbij.

Vergeefse oproep om niet voor te stemmen

Zowel de Senaats- als de Tweede Kamerfractie vroeg de leden tevergeefs om hen niet op te dragen met het voorstel in te stemmen.

De uitspraak van het congres bevestigt voor Tineke Strik, die de Eerste Kamerfractie aanvoert, dat ‘onze partij de Oekraïners nooit in de steek heeft willen laten’. ‘Dat neemt niet weg dat we de bezwaren van de tegenstemmers ook serieus wilden nemen. Het blijft hachelijk om in te vullen wat tegenstemmers met hun stem voorhadden. Maar we hopen dat bijvoorbeeld de afspraken over de strijd tegen corruptie bezorgde kiezers kunnen geruststellen.’

Dat de leden ze toch anders besloten is ‘prima te begrijpen,’ zegt Tweede Kamerlid Rik Grashoff. ‘Het was ook voor ons een afweging die beide kanten kon uitvallen. Volg je je inhoudelijke oordeel over het verdrag of de uitslag van het referendum? We volgen nu natuurlijk gewoon de uitspraak van het congres’. Grashoff was een van de oppositieleden die zich afgelopen week in de Tweede Kamer zeer kritisch uitliet over de deal van Rutte.

Volgens hem was voor een van de vijf punten – ‘meer aandacht voor corruptiebestrijding’ – namelijk wel degelijk instemming van de Oekraïense regering nodig, terwijl Rutte beweerde dat de verklaring kan worden doorgevoerd zonder krabbel van de Oekraïense regering.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.