Oekraïne jubelt over ‘ongewijzigd EU-verdrag’

16 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De Oekraïense president Petro Porosjenko is maar wat blij dat Europese leiders tot overeenstemming zijn gekomen met premier Mark Rutte (VVD) over het EU-associatieverdrag. Dat zal, als het parlement ermee instemt, gewoon worden geratificeerd door Nederland.

Op zijn Facebookpagina schrijft Porosjenko dat hij opgelucht is dat er geen nieuwe onderhandelingen nodig zijn. ‘We hebben de principiële positie van Oekraïne kunnen verdedigen: geen aanpassingen aan het akkoord en geen nieuwe ratificatieronde.’ De relatie tussen Oekraïne en EU moet nu verder worden versterkt, aldus Porosjenko.

Geen woord over zwaarbevochten aanvulling
Hij rept met geen woord over de aanvulling op het akkoord die Rutte wist af te dwingen. Daarin staat onder meer dat Oekraïne niet automatisch toegang krijgt tot onderhandelingen over EU-lidmaatschap en dat werknemers uit Oekraïne geen snelle toegang tot de Europese arbeidsmarkt krijgen.

Volgens premier Rutte kan Nederland het associatieverdrag nu gewoon ratificeren, en tegelijkertijd ‘recht doen’ aan de uitslag van het Oekraïne-referendum van afgelopen april. Rutte wilde koste wat kost het verdrag ondertekenen, vooral uit geopolitieke overwegingen. ‘Europese eensgezindheid ten opzichte van Russische buitenlandpolitiek, dat vind ik belangrijk.’

Eerste Kamer nu aan zet
De Oekraïense president hoopt dat het Nederlandse parlement snel akkoord gaat. Daar zijn nog wel twijfels over. In de Tweede Kamer beschikken regeringspartijen PvdA en VVD over een meerderheid, maar dat is niet het geval in de Senaat. Alle ogen zijn daar gericht op CDA: senatoren van die partij zouden achter de schermen hebben aangegeven het verdrag het liefst goed te keuren.

De oppositie in de Tweede Kamer reageerde sceptisch op Rutte’s ‘overwinning’. Louis Bontes (VNL) noemt het ‘een schoffering van de NEE-stemmer’, Geert Wilders schrijft over Rutte dat ‘aftreden en wegwezen’ wellicht het beste is voor Rutte.

CDA in de Tweede Kamer is ook geen fan van de aanvulling op het verdrag. ‘De kloof tussen politiek en Nederlanders zal verder verdiepen als Den Haag gewoon doorgaat en het referendum negeert’, aldus Sybrand Buma.