Rutte lijkt Oekraïne-deal door parlement te loodsen

20 december 2016Leestijd: 2 minuten
Rutte botste in het debat met CDA'er Pieter Omtzigt. Foto: ANP

Komt het Oekraïne-verdrag door de Eerste en Tweede Kamer? Een overwinning voor Mark Rutte (VVD) komt steeds dichterbij, dankzij de steun van GroenLinks en D66. Alle ogen zijn gericht op de senatoren van het CDA.

Rutte dwong afgelopen week in Brussel een aanvulling op het associatieverdrag met Oekraïne af. Daarin staat onder meer dat Oekraïne niet automatisch toegang krijgt tot onderhandelingen over EU-lidmaatschap en dat werknemers uit Oekraïne geen snelle toegang tot de Europese arbeidsmarkt krijgen. Volgens Rutte is die aanvulling voldoende om ‘recht te doen’ aan de uitslag van het Oekraïne-referendum eerder dit jaar.

In Kamer clashen Rutte en Omtzigt (CDA)
De Nederlandse politiek moet er nog over beslissen. In de Tweede Kamer heeft het kabinet een meerderheid, in de Eerste Kamer is het zoeken naar steun. GroenLinks en D66 lieten al blijken dat ze mee willen doen, partijen als PVV, SP en VNL spraken juist van ‘verraad van de kiezer’.

In het Kamerdebat dinsdag bleef de belangrijkste overgebleven speler, het CDA, tegenstribbelen. ‘Wat is er nou helemaal veranderd aan het verdrag’, vroeg Kamerlid Pieter Omtzigt meermaals aan Rutte. ‘In gewoon Nederlands: het verdrag blijft 100 procent geldig.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De premier reageerde geïrriteerd: ‘Dit is juridisch gekrioel. Ik vind het ontzettend flauw en CDA-onwaardig dat ze zich zo opstellen, alleen omdat het verkiezingstijd is en om er een zeteltje uit te slepen.’

In Eerste Kamer is wél steun voor verdrag
Maar achter de schermen blijkt de tegenstand van het CDA niet unaniem te zijn. In de Eerste Kamer zijn er wel degelijk een aantal Senatoren gevonden die bereid zijn het Oekraïne-verdrag te steunen, zo zeggen ingewijden. Met de steun van twee CDA’ers zou er ook in de Senaat een meerderheid zijn voor het verdrag.

De afgelopen tijd roerden CDA-partijprominenten roerden zich al, zoals voormalig minister Ben Bot en Jaap de Hoop Scheffer. Uit landsbelang willen zij dat het verdrag doorgang vindt.