nederland

Nog altijd geen doorbraak in zaak mishandelde homo’s pont

01 december 2016Leestijd: 2 minuten

In oktober werd vlak achter het Centraal Station in Amsterdam een homo-stel in elkaar geslagen en geschopt, na eerst te zijn geïntimideerd en uitgescholden op het pontje over het IJ. De politie doet ruim zes weken later nog altijd onderzoek naar de daders, maar tot een echte doorbraak heeft dat nog niet geleid.

‘We hebben er goede hoop op dat de daders in beeld zijn,’ zegt woordvoerder van de politie in Amsterdam, Leo Dortland, tegen elsevier.nl.

Scheur in schedel

De zaak loopt nog in onderzoek. Het gaat om zware mishandeling en openlijke geweldpleging – zo gaat justitie er ook mee om, aldus Dortland. Lange tijd wilde de politie niets over de zaak kwijt na een nadrukkelijk verzoek daarover van de twee slachtoffers (52 en 55). Een van hen belandde in het ziekenhuis met een scheur in zijn schedel.

Hij maakt het naar omstandigheden redelijk. Van het bewuste moment zelf waarop de twee mannen in het holst van de nacht werden gemolesteerd, zijn geen camerabeelden, zegt de woordvoerder. Het ging volgens stadszender AT5 om twee lichtgetinte mannen die op een scooter reden. Een van hen droeg een kort zwart leren jack, de ander had een bruine jas met een bontkraag aan.

Getuigen voorkwamen erger letsel

Omstanders wisten de daders uiteindelijk te stoppen, maar niet te verhinderen dat ze wegvluchtten. De getuigen hebben samen voorkomen dat het letsel erger zou zijn. Mede dankzij deze getuigen heeft de politie veel informatie kunnen verzamelen voor het onderzoek.

Ook foto’s van de dader, en een kenteken, schreef de politie op Facebook dezelfde dag (16 oktober). Best wat sporen, maar dat alles heeft dus nog niet tot een arrestatie geleid. De politie had een heldere boodschap na het geweld achter het Amsterdam Centraal. ‘Meld je aan bij het bureau, anders komen we jullie halen!’

‘Gaybrapad’

De daaropvolgende nacht – van zondag op maandag – werd in Leiden een ‘regenboog-zebrapad’ (oftewel een ‘gaybrapad’) vernield. Diegenen die dat op hun geweten hadden, waren geen neonazi’s – zoals eerst werd gedacht – maar leden van studentenvereniging Quintus.

De studenten zijn in de kraag gevat. Quintus heeft een verklaring doen uitgaan waarin afstand wordt genomen van de vernieling.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.