‘Kansloze’ Marokkaanse asielzoekers pakken wel vertrekpremies

12 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Foto: ANP

‘Een zorgelijke ontwikkeling’, noemt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff het. Het aantal asielaanvragen door Marokkanen en Algerijnen is afgelopen maand flink toegenomen. Ze hebben recht op een aanzienlijke vertrekpremie, tot wel 1.950 euro.

Van de eerste asielaanvragen is 16 procent gedaan door Marokkanen en 12 procent door Algerijnen. In augustus lagen die percentages nog respectievelijk op de acht procent en vijf procent.

‘Ze hebben hier weinig te zoeken’

Volgens Dijkhoff is ruim 70 procent van de mensen die in september asiel aanvroegen eerder op een andere plek in de Europese Unie geweest. Dat betekent dat ze volgens de regels van het Dublinakkoord zullen worden teruggestuurd naar het eerste Europese land van aankomst. ‘Bij de Marokkanen en Algerijnen gaat het om mensen die eigenlijk weinig te zoeken hebben in de asielprocedure die is bedoeld voor echte vluchtelingen, maar die het toch proberen,’ aldus Dijkhoff.

Hij maakt dinsdag tevens via een brief aan de Tweede Kamer bekend dat Algerije op de lijst met veilige landen komt. Marokko stond daar al op. Ook Georgië, Oekraïne en Tunesië komen op die lijst. Landen waar er geen sprake is van vervolging wegens bijvoorbeeld ras of geloof, foltering of onmenselijke behandelingen komen op de lijst van veilige landen.

De kans op succes is voor asielzoekers uit veilige landen over het algemeen klein: bovendien moeten zij bij een afwijzing officieel direct het land verlaten. In ruil voor vrijwillig vertrek krijgen asielzoekers wel een flink zakcentje mee: tot maximaal 1.950 euro per persoon. Ook de kosten van een vliegticket worden vergoed. Volgens De Telegraaf is dat een vermogen voor immigranten uit bijvoorbeeld Marokko, waar een gemiddeld maandloon rond de 350 euro ligt. Dijkhoff zegt tegen de krant te willen kijken of de vergoeding kan worden afgeschaft, maar hij ‘belooft niets’.

Nareizigers

Een andere ontwikkeling is dat het totale aantal asielaanvragen in september ook fors toenam, met 24 procent. In augustus vroegen 2505 personen asiel aan in Nederland, in september waren het er 3162. Wel is het een stuk minder dan in september vorig jaar, tijdens een van de hoogtepunten van de migratiecrisis: toen vroegen 8594 migranten asiel aan.

Van de 3162 asielaanvragen in september ging het 1229 gevallen om nareizende gezinsleden. In 1807 gevallen ging het om eerste aanvragen, en er was sprake van 129 herhaalde aanvragen.