nederland

Azc-baas ‘misbruikte pleegkinderen’ in Nederland

24 november 2016

Paul van M., de Nederlander die al twintig keer is veroordeeld voor onder meer seksueel misbruik, kon in Nederland gewoon een opvang oprichten voor pleegkinderen. Van M. staat tevens voor de rechter in Duitsland: hij wordt vervolgd voor viervoudige verkrachting van een Syrische asielzoeker.

Vorige week kwam het bericht naar buiten dat de man in Duitsland zonder te veel gedoe een asielzoekerscentrum kon oprichten. Hij ving toen een 22-jarige Syrische asielzoeker op in zijn huis, toen zij op zoek was naar een woning. De asielzoeker klaagde hem later aan voor misbruik.

2015-01-24 22:15:18 ROTTERDAM - Een moslima in het Rotterdamse straatbeeld. ANP XTRA ROBIN UTRECHT‘Verkrachtende’ Nederlandse azc-baas voor de Duitse rechter

‘Veilig en geborgen woonomgeving’

Ook in Nederland kon de 51-jarige Van M.  zijn gang gaan: hoewel hij al werd beticht van het misbruiken van een minderjarig familielid, kon hij in Gelderland een opvang oprichten voor pleegkinderen. In 2011 ving hij met zijn vriendin Anneke K. kinderen op in zijn huis, melden het AD en de Gelderlander.

Het zou gaan om een ‘veilige en geborgen woonomgeving in een gezinshuis’ voor pleegkinderen. Hij werd toen beschuldigd van misbruik door een pleegkind dat toen nog geen 16 jaar oud was, en daarvoor in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Van M. besloot in cassatie te gaan en de zaak is nog steeds niet afgerond.

In het verleden is Van M. twintig keer veroordeeld, voor onder meer diefstal, witwassen, valsheid in geschrifte en vervaardiging van verdovende middelen. Daarnaast zou hij een minderjarig familielid hebben misbruikt en geld hebben weggenomen van gehandicapte bewoners toen hij in een instelling werkte.

Onbekend bij autoriteiten

Dat verleden was niet bekend bij de Jeugdbescherming, en Van M. kon gewoon kinderen opvangen in zijn eigen huis: in de meeste gevallen heeft geen screening van gezinnen plaats. Terwijl de zaak in Nederland nog loopt, krijgt Van M. ook meer te horen over de aanklacht in Duitsland. Van januari tot april 2016 ving Van M. een asielzoeker op in zijn eigen huis in Duitsland.

Hij was toen directeur van het asielzoekerscentrum in Finnentrop-Heggen. In die tijd heeft hij haar meerdere keren tot seksuele acties gedwongen Hij beloofde haar te helpen met het vinden van een eigen woning, aldus Duitse media. In de tussentijd bleef zij in zijn huis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.