buitenland

Pedonetwerk schokt Noorwegen: ook politici verdacht

21 november 2016Leestijd: 2 minuten

De politie in Noorwegen heeft vijftig mannen op het oog die lid zouden zijn van een grootschalig pedofielennetwerk. Onder de gearresteerden zijn ook politici en een politieagent.

‘Operation Dark Room’ is de grootste zedenzaak in de geschiedenis van Noorwegen: de Noorse politie arresteerde al 20 mensen en verdenkt nog eens 31 anderen van lidmaatschap van het pedonetwerk. De mannen waren actief op het ‘dark web’ en wisselden daar filmpjes en foto’s uit van seksuele daden met kinderen.

Ook politici en advocaten verdacht
Volgens politiechef Gunnar Floystad zijn alle verdachten mannen, zijn ze veelal hoogopgeleid en komen ze uit het hele land. Onder de arrestanten is ook een politicus van de sociaaldemocraten uit Oslo, die vorige maand al in hechtenis werd genomen, zo melden Noorse media. Ook een kleuterleider, advocaten, een voormalig parlementslid en een medewerker van de politie behoren tot de verdachten.

De details die naar buiten komen over het netwerk zijn gruwelijk. Zo zouden de mannen met elkaar nieuwe pogingen tot seksueel misbruik van kinderen hebben gepland. In een van de gevallen sprak een verdachte over wat hij wilde gaan doen met zijn nog ongeboren dochter. Een andere zaak draait om een dertigjarige man die zijn eigen kind van 14 jaar misbruikte.

Het Noorse onderzoek werd gestart nadat FBI in 2015 onderzoek deed naar hackschandaal

Schandaal kan nog veel groter blijken
Uit een gesprek tussen een 20-jarige en een 26-jarige man blijkt hoe ze hun slachtoffer normaliter uitkiezen. ‘Als we een kind langs de kant van de weg zien, dan slepen we het in de auto en rijden naar een rustige plek.’ Ook spraken de twee over het drogeren van hun slachtoffer.

Het schandaal kan nog veel groter blijken. De politie heeft, na een onderzoek van meer dan een jaar, al meer dan 150 terabyte met bestanden in handen. Ook heeft het de gegevens van 5.000 accounts voor chatsites en forums waar kinderporno wordt uitgewisseld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.