nederland

Harde clash tussen Bontes en Ozturk: ‘Bij wie ligt je loyaliteit?’

16 november 2016Leestijd: 1 minuut

De onafhankelijke Kamerleden Selcuk Ozturk (DENK) en Louis Bontes (VNL) clashten vanmiddag hard in de Tweede Kamer. Het gebeurde tijdens het debat over de defensiebegroting.

Nadat Ozturk een pleidooi hield om de krijgsmacht van hun wapens te ontdoen, vroeg Bontes hem: ‘U houdt hier een pleidooi om het leger zowat af te schaffen. Moet Erdogan hetzelfde doen?’ Vervolgens vraagt hij hem waar zijn loyaliteit ligt: bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan of bij Nederland.

Loyaliteitsvraag

Kamervoorzitter Khadija Arib, die DENK eerder aansprak op gekleurde video’s waarin Kamerleden zwart worden gemaakt, probeert nog in te grijpen, maar Ozturk reageerde als door een wesp gestoken: ‘Wie ben jij om mij de loyaliteitsvraag te stellen? Wie ben jij? Je moet eens goed nadenken wie jij bent’.

De reactie van Bontes: ‘Wie ben jij dan wel? Als ik zo veel van mijn land zou houden, dan zou ik er gaan wonen. Ga toch lekker naar Turkije’.

Tegen de regels

Arib probeerde beide heren tot bedaren te brengen, en riep ze op het debat via haar te voeren en elkaar op z’n minst met ‘u’ aan te spreken.

Volgens de regels van de Tweede Kamer mogen Kamerleden elkaar niet direct aanspreken, al gebeurt dat in de praktijk vaak wel, vooral bij verhitte discussies.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.