Kamervoorzitter Arib overhoop met DENK: ‘Video’s zijn Kamerlid onwaardig’

28 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Foto's ANP

Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, is niet te spreken over de knip-en-plakvideo’s van DENK-Kamerleden Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Daarin wordt veelvuldig het ‘onjuiste’ stemgedrag van hun collega-Kamerleden uitgelicht.

Maandag vroegen de DENK-voormannen om stemmingen van volgende week dinsdag te verplaatsen naar de dag erna, omdat dinsdag het einde van de ramadan is. Dan zijn Öztürk en Kuzu niet in de Kamer. Ze zeggen bovendien dat alle moslims in Nederland moeten zien dat er rekening wordt gehouden met hun feestdag.

DENK kreeg daarvoor geen steun uit de Kamer. ‘Nederland is geen islamitisch land en dat gaan we niet worden ook,’ zei VVD-Kamerlid Tamara van Ark. Ook andere Kamerleden wilden geen uitzondering maken voor het suikerfeest.

Knip-en-plakwerk
Even later plaatste DENK een video op haar Facebookpagina met geknipte fragmenten uit Kamerdebatten, onder meer over een voorstel van DENK om een minuut stilte te organiseren na een aanslag in Ankara. Ook dat verzoek werd afgewezen. Arib wordt in de video meerdere keren kort aan het woord gelaten, Kuzu geeft er cynisch commentaar op. Volgens DENK moet er in Nederland meer rekening worden gehouden met de islam, de Kamer voorop.

De Kamervoorzitter is niet van de video gediend. ‘U knipt selectief stukjes uit en zet die op Youtube,’ zei ze dinsdag. ‘Dat doet u niet voor het eerst, dat doet u ook bij andere collega’s. Daar moet u echt mee ophouden. U maakt misbruik van de regels zoals we die hier met elkaar hebben afgesproken.’

In het verleden zette DENK meermaals video’s online, waarin allochtone Kamerleden worden uitgelicht om hun stemgedrag. Zo lieten ze bijvoorbeeld zien hoe Kamerleden stemden bij onderwerpen als de Armeense genocide en de beveiliging van moskeeën. DENK zegt dat het nodig is om allochtone politici ‘te ontmaskeren’ die zich niet inzetten voor de islamitische zaak.