nederland

Asscher en Rutte over intocht Sint: doe normaal!

11 november 2016

Maassluis treft een heleboel veiligheidsmaatregelen om de Sinterklaasintocht zaterdag zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Er is zelfs een noodverordening van kracht rond het kinderfeest, want voor -en tegenstanders zouden de boel willen komen verstoren.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) haalt hard uit naar deze ‘gekken’. Hij vindt het ‘bizar’ en een ‘schande’ dat er rond de intocht van Sinterklaas en zijn (Zwarte) Pieten dergelijke drastische maatregelen nodig zijn.

‘Hoe haal je het in je hoofd’

Asscher, tevens vicepremier en kandidaat-lijsttrekker van zijn partij, noemde de mogelijke verstoring ‘ziek’. ‘Hoe haal je het in je hoofd,’ zei Asscher over de aankondiging van beide kampen dat zij ‘rotzooi willen trappen’. ‘Doe normaal. Of je nu voor of tegen verandering van het uiterlijk van de Pieten bent, je houdt je handen thuis,’ zei de PvdA-minister.

Vicepremier Lodewijk Asscher wil lijsttrekker worden van de PvdA, ondanks een spoor van mislukkingen. Die hem gek genoeg niet aankleven. Lees meer >
WFA00:FRACTIEVOORZITTERPVDA:AMSTERDAM;16OKT05- Foto Lodewijk Asscher. In Amsterdam werd de nieuwe fractievoorzitter voor de gemeenteraad van Amsterdam gekozen,de keuze is gevallen op Lodewijk Asscher. WFA/rvz/strRein van Zanen

Hij riep ‘gekken’ die denken zo’n intocht te moeten verstoren op ‘lekker thuis te blijven’ en hun mening ‘op een vredelievende manier te geven, zonder elkaar te bedreigen’ en uit te schelden. Ook premier Mark Rutte (VVD) deed een duit in het zakje. Hij riep op ‘even normaal te doen met elkaar’. ‘Hoeveel agenten moeten erbij, en poortjes en toestanden? Kom op, dat is niet normaal,’ sprak Rutte vrijdag over de strenge veiligheidsmaatregelen rond de intocht.

Maassluis, een gemeente in Zuid-Holland, heeft een zelfs een noodverordening afgekondigd.

Het deel van de binnenstad waar de festiviteiten plaatshebben is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat biedt de politie onder meer de mogelijkheid om preventief te fouilleren – en zo mensen die kwaad willen doen eruit te filteren.

Naast noodverordening ook huisregels

Maassluis heeft behalve een noodverordening ook huisregels opgesteld voor het evenementengebied. Daar staan zaterdag hekken omheen. Iedereen moet door toegangshekken het terrein op. Kinderen met ouders hebben voorrang. Bij de toegangen staan beveiligers die tassen mogen controleren. De toegangscontrole moet ook voorkomen dat demonstranten zich onder het het publiek begeven.

De gemeente biedt demonstranten overigens gewoon de mogelijkheid om hun stem te laten horen, in een speciaal daartoe gemarkeerd vlak. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft al laten weten daar niet aan mee te willen werken. ‘Als we naar een plek worden gewezen, omgeven door agenten, dan voelt dat als een beperking op ons recht om te protesteren. Dat willen we niet,’ zei een woordvoerder.

De politie hield vandaag twee mannen aan die opruiende teksten over de Sinterklaasintocht en de Zwarte Pietdiscussie hebben geuit op sociale media. In Utrecht is een 26-jarige man aangehouden voor opruiing. In Amsterdam werd een 57-jarige man aangehouden voor opruiing en bedreiging.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.