Onderzoek Kinderombudsman naar Zwarte Piet ‘veel te kleinschalig’

21 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Zwarte Piet en Sinterklaas Foto: ANP

De conclusie van de Kinderombudsman dat Zwarte Piet kan bijdragen aan uitsluiting of discriminatie, is gebaseerd op een gesprek met zo’n veertig kinderen. Daarnaast blijft de Kinderombudsman Margrite Kalverboer zeer vaag over het onderzoek.

Gertjan-van-Schoonhoven-76x76Gertjan van Schoonhoven: Zwarte Piet of Piet met ‘roetvegen’? De samenleving bepaalt

Onderwijzer Pim Walenkamp meldt aan De Telegraaf dat de conclusie dat Zwarte Piet in strijd zou zijn met het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, is gebaseerd op vier gesprekken met telkens tien kinderen. In plaats van een uitgebreide steekproef gaat het dus om anekdotes van zo’n veertig kinderen.

Vaag rapport

Walenkamp was verbaasd over het resultaat van het onderzoek, omdat hij uit eigen steekproeven een heel ander geluid hoorde. Hij verbaasde zich tevens over de vaagheid van het rapport van de Kinderombudsman. Toen hij om detail vroeg, luidde de reactie dat het inderdaad maar om een gesprek met een paar kinderen ging.

‘Dit onderwerp levert altijd mooie discussies op,’ zegt Walenkamp. ‘De heersende mening is dat Zwarte Piet niets met discriminatie te maken heeft. Er zijn op een klas van 25 leerlingen misschien twee of drie kinderen die kritiek hebben.’

In een reactie meldt een woordvoerder van de Kinderombudsman aan elsevier.nl dat Kalverboer simpelweg een Sinterklaasfeest voor alle kinderen wil. ‘Zoals de wet voorschrijft, heeft De Kinderombudsman de afgelopen jaren voor veel van zijn onderzoeken kinderen geraadpleegd,’ aldus de woordvoerder. ‘Hun mening wordt gehoord en hier wordt een passende waarde aan toegekend – zoals ook staat in het Kinderrechtenverdrag.’

Na kritiek van de VN kwam ook de nieuwe Kinderombudsman eind september met bezwaren tegen Zwarte Piet. ‘Kinderen ervaren de combinatie van een aantal typische kenmerken en gedragingen van Zwarte Piet als negatief en discriminerend voor mensen met een donkere huidskleur,’ aldus Kalverboer.

Meerderheid wil behoud Zwarte Piet

2016-09-28 10:51:52 DEN HAAG - Kinderombudsman Margrite Kalverboer tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de vondelingenkamer. ANP BART MAATNa uitspraken Zwarte piet doet Kinderombudsman aangifte van doodsbedreigingen

Ze raadde aan de Piet te veranderen, zodat het figuur minder ‘racistische aspecten’ zou hebben. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat Nederland vooral wil dat de Zwarte Piet blijft. Een rapport dat is opgesteld in opdracht van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) dat de meerderheid van de Nederlanders tegen aanpassing van het uiterlijk van Zwarte Piet is.

Zwarte Piet wordt als toegankelijker en vriendelijker dan Sinterklaas ervaren, en is juist voor de meerderheid de ‘grote kindervriend’, blijkt uit het onderzoek voor VIE. Ook onder jongeren is de meerderheid (62 procent) voor een Zwarte Piet, blijkt uit onderzoek in opdracht van RTL Nieuws.