nederland

Wilders niet aanwezig bij ‘proces tegen vrijheid van meningsuiting’

28 oktober 2016

PVV-leider Geert Wilders zal maandag niet bij het begin van het proces over zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak zijn. Het gaat volgens de Wilders om een ‘proces tegen vrijheid van meningsuiting tegen een politicus die zegt wat de politiek correcte elite niet wil horen’.

‘Politieke discussies voer ik op de plek waar het politieke debat thuishoort: in ons parlement, niet in de rechtbank’ schrijft Wilders in een open brief, gepubliceerd in het AD. Het zou zijn recht en zijn plicht om over problemen in Nederland te spreken. ‘En Nederland heeft een mega Marokkanenprobleem.’

Belediging en aanzetten tot haat

De advocaat van de politicus, Geert-Jan Knoops, is wel gewoon aanwezig tijdens het proces. De zaak gaat dan ook gewoon door. Wilders is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het gaat om de controversiële ‘minder Marokkanen’-uitspraken van twee jaar geleden.

In 2014 heeft Wilders gezegd dat Den Haag een stad moet worden met ‘minder lasten, en als het even kan minder Marokkanen’. Kort daarop kwam de politicus weer in opspraak, tijdens een evenement voor de gemeenteraadsverkiezingen: hij vroeg een zaal vol PVV’ers: ‘Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen?’ Toen het publiek ‘minder, minder, minder’ scandeerde, zei Wilders: ‘Dan gaan we dat regelen.’

Politiek probleem

Wilders is van mening dat hij met de uitspraken alleen een politiek probleem aankaartte. ‘Dit proces is een politiek proces. Ik weiger daaraan mee te werken,’ aldus Wilders. De politicus vindt dat er met twee maten wordt gemeten: ‘Premier Rutte zei dat Turken moeten oppleuren. PvdA-fractievoorzitter Samsom zei dat Marokkaanse jongeren etnisch monopolie hebben op overlast .. Zij mogen dat allemaal zeggen en worden niet vervolgd. Terecht, maar mij wil men via de rechtbank wel de mond snoeren.’

2016-09-23 09:28:41 SCHIPHOL - Geert Wilders in het Justitieel Complex Schiphol voor het vervolg van de strafzaak tegen hem. De PVV-voorman wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat, discriminatie, belediging en uitlokking vanwege de minder minder-uitspraak die hij deed over Marokkanen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. ANP REMKO DE WAALOM: ‘Gekwetste Marokkanen’ geen recht op schadevergoeding van Wilders

Ook advocaat Geert-Jan Knoops heeft al vaker aangegeven dat Wilders naar zijn mening onterecht wordt vervolgd. Zo zouden de kiezers Wilders moeten beoordelen, niet een rechter. Het strafproces duurt waarschijnlijk ongeveer drie weken. Eerder kregen veertig Marokkanen die hadden aangegeven zich beledigd te voelen door de opmerkingen, te horen dat ze geen schadevergoeding krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.