nederland

SGP wil behoud Nederlandse cultuur: ‘Einde aan oproep minaretten’

14 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De partij die zeer hecht aan de vrijheid van godsdienst, de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP), wil af van de dagelijkse gebedsoproepen vanaf minaretten. Het is simpelweg geen deel van de Nederlandse cultuur, vindt de partij.

SGP-leider Kees van der Staaij zei vrijdag op Radio 1 dat er ‘steeds meer irritatie’ bestaat onder Nederlanders over de oproepen die worden gedaan vanaf minaretten. Die zouden op steeds meer dagen en momenten worden uitgezonden. In het verkiezingsprogramma van de partij staat dat dit ‘de islamisering van de publieke ruimte’ versterkt. Bovendien verbinden veel mensen de ‘Allahu Akbar’-oproep met terrorisme, zegt de SGP-lijsttrekker.

‘Dit is niet het Midden-Oosten’
‘We zijn hier niet in het Midden-Oosten,’ legt Van der Staaij uit. ‘Moslims hebben hier al ontzettend veel ruimte, veel meer dan religieuze minderheden in moslimlanden. Wij mogen ook gewoon voor onze eigen cultuur opkomen, dat is niet een monopolie van de PVV.’

Toch is het opvallend dat juist de SGP met dit plan komt, de partij die de vrijheid van godsdienst altijd wil beschermen. ‘Maar die vrijheid is niet onbeperkt. We mogen er grenzen aan stellen.’ Om het aantal oproepen per moskee aan te pakken zou wel een grondwetswijziging nodig zijn, waarna losse gemeentes mogen ingrijpen.

Heel anders dan kerkklokken
Van der Staaij vindt de islamitische oproepen iets heel anders dan het geluid van kerkklokken. ‘Dat is een Nederlands gebruik, wat ook niet alleen maar in kerken te horen is. Het is een onderdeel van de Nederlandse cultuur. Wat in moskeeën gebeurt, dat ‘Allah is de Grootste’ over straat wordt geschald, past daar niet bij.’

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) zegt het onbehagen van de SGP te begrijpen, maar merkt op dat een dergelijke maatregel de godsdienstvrijheid inperkt. De Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland zegt zich zorgen te maken over het plan. ‘Dit gaat de verkeerde kant op. Bovendien hebben we nog nooit klachten gehoord’.

Het plan is niet geheel nieuw. De PVV stelde eerder al Kamervragen over minaret-oproepen en wilde in 2011 een referendum over de bouw van nieuwe minaretten. De SGP stelt zich al langer terughoudend op bij de bouw van moskeeën.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.