nederland

Oekraïne wil geen aanpassingen aan associatieverdrag

11 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Een voorspelbare reactie van Oekraïne. Het land wil niet opnieuw onderhandelen over het associatieverdrag met de EU, ondanks de referendumuitslag in Nederland waarbij 61 procent van de kiezers tegen het akkoord stemde.

Alleen al toespelingen maken op aanvullingen op het verdrag moet worden vermeden, zegt de Oekraïense ambassade in Brussel.

Zorgen wegnemen

Daar is het iets te laat voor, aangezien premier Mark Rutte eerder naar eigen zeggen pogingen ondernam om een (kleine) aanvulling op het verdrag voor elkaar te krijgen. Nederland zette in op een toevoeging van een klein tekstje aan het huidige verdrag – waarin moest staan dat het verdrag vooral over handel gaat en dat het niet betekent dat Oekraïne zomaar lid wordt van de EU – maar wist daarvoor geen steun te regelen.

De premier heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hijzelf geen fan is van niet ratificeren. Het aanpassen van verschillende delen van het verdrag – waaronder bijvoorbeeld de onderwerpen corruptiebestrijding en defensiesamenwerking –  zou volgens Rutte ‘meer recht doen aan de nee-stem dan niet ratificeren en alles gaat door zonder Nederland’. Hij doelt er daarmee op dat de andere EU-landen intergouvernementeel afspraken zouden maken met Oekraïne die overeenkomen met de tekst van het huidige associatieverdrag.

Als het aan Oekraïne ligt, wordt er hoe dan ook geratificeerd. De Oekraïense ambassade zegt verder ‘open te staan voor discussies’ met Den Haag en Brussel om een manier te vinden om de ‘ratificatie af te ronden’. Het land wil de ‘zorgen van de Nederlandse bevolking wegnemen’ en benadrukt dat het verdrag niet gaat over de toetreding tot de EU. Ook voorziet het verdrag niet meer in defensiesamenwerking en financiële steun, aldus Oekraïne. ‘Het is vooral een alomvattende routekaart voor hervormingen die zijn gericht op het bouwen van een moderne, welvarende en democratische staat’.

Oppositie

Maandag sprak Rutte al met een aantal oppositiepartijen over het verdrag. Voor een mogelijk compromis met andere EU-landen heeft het kabinet de steun van de oppositie nodig, omdat het in de Eerste Kamer niet over een meerderheid beschikt. De premier wilde van de fractieleiders van CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP weten met wat voor oplossing ze kunnen leven. De partijen hamerden er eerder namelijk op dat na de referendumuitslag ‘nee’ ook echt ‘nee’ moet zijn. VNL en PVV werden niet uitgenodigd voor het gesprek.

Later op dinsdag spreekt Rutte nog met voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk over het verdrag. Als Rutte niet tot een compromis kan komen met de oppositie en Brussel, dan zal Nederland het verdrag niet ratificeren. De andere 27 EU-landen gaan er dan vermoedelijk wel mee door.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.