buitenland

Fracties willen weten: wanneer doet Rutte iets met Oekraïne-referendum?

22 september 2016Leestijd: 2 minuten

Rutte blijft volhouden dat hij eerst verder wil onderhandelen met ‘Brussel’.Maar als het aan de Kamer ligt, komt hij voor 1 november met een antwoord.

De deadline op initiatief van D66 kreeg donderdag zeer brede steun, ook van de regeringspartijen PvdA en VVD.

Premier Mark Rutte wilde eerder alleen beloven dat hij ‘zo snel mogelijk’ met een voorstel komt.

De oppositie, zowel voor- als tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne, was woensdagmiddag eensgezind in hun kritiek richting Rutte. D66, VNL, PVV, SP en Partij van de Dieren eisten een reactie van Rutte op het referendum, dat 162 dagen geleden werd georganiseerd. Het Nee-kamp won die verkiezingen, maar de premier weet nog steeds niet wat hij precies aan moet met de uitslag.

Simpelweg niet ratificeren zou ‘kat in de zak’ blijken
Meerdere zelf gestelde deadlines werden niet gehaald door de regering en Rutte zei tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen dat hij nog meer tijd wil om te onderhandelen met EU-leiders in Brussel. Alle andere lidstaten hebben het associatieverdrag al geratificeerd en Rutte denkt dat het verdrag gewoon zou doorgaan als Nederland koppig ‘Nee’ zegt. ‘We hebben dan een kat in de zak gekocht.’

Reden voor PVV-leider Geert Wilders om naar de interruptiemicrofoon te lopen. ‘De minister-president is de kat in de zak.’ Ook andere partijen noemen de argumentatie van Rutte onacceptabel. ‘Het is een hele simpele opdracht, maar de minister-president maakt er een ingewikkeld verhaal van,’ zei Marianne Thieme (Partij van de Dieren).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Slecht voor vertrouwen in de politiek’
‘De kiezer heeft gesproken. Laat maar zien in Europa, Nederland ratificeert niet,’ zei ook Alexander Pechtold (D66), die voorstander is van het associatieverdrag. ‘Dan weten de tegenstanders tenminste wat het gevolg is van hun nee-stem.’ Het treuzelen van Rutte zorgt voor een slecht beeld van de politiek, vindt de D66-leider.

De premier veranderde niet van standpunt, ook niet na de felle kritiek vanuit de Kamer. ‘Het kabinet komt zo snel mogelijk met een standpunt.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.