Rutte: ‘Oekraïne-referendum slaat nergens op’

13 juni 2016Leestijd: 1 minuut
Rutte spreekt tijdens interparlementaire conferentie Foto: ANP

Premier Mark Rutte heeft flink uitgehaald naar de organisatoren van het Oekraïne-referendum. Hij is ‘totaal, totaal tegen Referenda’ en de stemming had helemaal geen invloed moeten hebben op het verdrag, aldus de politicus.

Referenda zouden nooit gehouden moeten worden over afspraken tussen meerdere landen, aldus Rutte. Daarnaast uitte hij zich zeer kritisch over zijn ‘geliefde coalitiepartner’ de Partij van de Arbeid: ‘We hebben het referendum te danken aan de sociaaldemocraten van de PvdA.’

Kritiek

ANP-44110090-1200x800
Gertjan van Schoonhoven: ‘Politiek kan niet om enorm anti-referendum-kamp heen’

De premier sprak op maandag in de Ridderzaal met parlementariërs van EU-lidstaten over het Oekraïne-referendum. Op 6 april stemde iets minder dan een derde van de Nederlandse stemgerechtigden tijdens het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie (EU). 61 procent van de kiezers stemde tegen het verdrag.

Er werd vanuit verschillende hoeken forse kritiek geuit op het referendum. Zeker nadat de initiatiefnemers toegaven dat het referendum helemaal niet om het controversiële associatieverdrag ging, maar om het ‘uitdijen van de EU’.

Woede

De VVD heeft altijd aangegeven tegen referenda te zijn, maar het referendum in april heeft duidelijk woede aangewakkerd. Rutte kreeg direct reactie op zijn opmerkingen: ‘PVV is wel vóór de stem van het volk en dus vóór referenda,’ schreef Geert Wilders op Twitter. ‘Maar totaal, totaal, totaal tegen regenten zoals Rutte.’

De premier hoopt het verdrag dan ook alsnog te ratificeren. Daarnaast prees hij juist de ‘Europese eensgezindheid’ die volgens hem naar voren kwam tijdens de vluchtelingencrisis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.