nederland

Nederlands leger helpt Litouwen bij afschrikken ‘arrogante’ Russen

26 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

NAVO stuurt duizenden militairen naar verscheidene staten in Oost-Europa, om Russische dreiging de kop in te drukken. Ook het Nederlandse leger gaat helpen, in Litouwen en mogelijk ook in Roemenië.

De relatie tussen NAVO en Rusland is de afgelopen maanden verder verslechterd: de twee blokken maken elkaar verwijten, beschuldigen elkaar van slecht gedrag én bouwen tegelijkertijd hun militaire aanwezigheid op.

Acties tegen ‘arrogante’ Russen
Bij het treffen woensdag van de 28 NAVO-staten was dat niet anders: Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg noemde het gedrag van Rusland ‘arrogant’ en kondigde nieuwe troepenopbouw aan. Vier bataljons worden naar Oost-Europa gestuurd: vier keer duizend man naar Polen, Letland en Estland en Litouwen. Het is de grootste NAVO-troepenopbouw sinds de Koude Oorlog.

Het moet een steun in de rug betekenen van de Oost-Europese landen, die na de Russische annexatie van de Krim bang zijn voor meer Russische agressie. De reeks schendingen van Europese luchtruimen door Russische vliegtuigen en de recente Russische beslissing om raketten in de enclave Kaliningrad te plaatsen, helpen niet bepaald.

Nederlanders naar Litouwen en mogelijk naar Roemenië
Ook Nederland draagt zijn steentje bij, kondigde minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) woensdag aan. Het Nederlandse leger stuurt 200 militairen naar Litouwen, die daar in maart moeten zijn. Voor die tijd vliegen al vier Nederlandse F16’s boven de Baltische Staten. ‘Geen enkele schending van de bondgenootschappelijke integriteit zal onbeantwoord blijven,’ aldus Hennis.

Ook overweegt de NAVO om troepen te sturen naar Roemenië. Volgens schattingen staan in het gebied rond de Zwarte Zee maar liefst 300.000 Russische soldaten gestationeerd, dat door de Turkse president Erdogan al schertsend ‘De Russische zee’ wordt genoemd. Hennis maakte bekend dat Nederland bereid is een bijdrage te leveren aan de NAVO-missie, net als onder meer Amerika, Polen en Duitsland.

Ondanks de nieuwe missies houdt de Amerikaanse NAVO-ambassadeur Douglas Lute vol dat het Westen ‘geen Koude Oorlog wil’. ‘We willen geen nieuwe wapenwedloop.’ Maar, zo zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov over de troepenopbouw: ‘De NAVO speelt spelletjes.’ Een overeenkomst over het voortdurende conflict in Oekraïne en samenwerking in Syrië lijkt voorlopig ver weg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.