Evenement met Koerdische parlementariër afgeblazen vanwege ‘boze Turken’

20 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Een eerdere Koerdische demonstratie in Rotterdam - Foto: ANP

Een bijeenkomst in Arnhem met Tugba Hezer, een Koerdisch parlementslid in Turkije, is afgeblazen. Reden voor de afgelasting is angst voor onlusten met Turkse buurtbewoners.

Hezer is lid van de Koerdische HDP-partij, en bekleedt een zetel in het Turkse parlement. Ze was voor vrijdagavond uitgenodigd voor een bijeenkomst over de positie van Koerden in Turkije in Arnhem, meldt De Gelderlander.

‘Uitvaart van terroristen’

De bijeenkomst zou zijn georganiseerd in samenwerking met Hollanda Türkiyeli Isciler Federasyonu (de Federatie voor Turkse arbeiders in Nederland), een linkse beweging.

De website dutchturks.nl kreeg lucht van de bijeenkomst en hekelt Hezer omdat ze aanwezig was bij ‘uitvaarten van PKK-terroristen’. Verschillende Arnhemse Turken zouden haar daarnaast een ‘terroristenvriend met een diplomatenpaspoort’ noemen en beschuldigen de organisator van het evenement van het ‘importeren van Turkse conflicten naar Nederland’.

Beschuldigingen van polarisatie

Een woordvoerder van HDK Oost-Nederland, de organisator, noemt de reactie van de boze Turken ‘extreem nationalistisch’. Juist die groep was van harte welkom geweest voor de dialoogbijeenkomst, aldus woordvoerder Yilmaz. ‘Mijn indruk is dat de nationalistische Turken erop uit zijn om te polariseren,’ aldus de woordvoerder.

De gemeente Arnhem zou geen inhoudelijke bemoeienis hebben uitgevoerd met de programmering van het event. ‘De gemeente heeft op ambtelijk niveau wel met de directie gesproken vanwege hun zorgen over het verloop van de bijeenkomst,’ zegt de gemeente. Daarna zouden de zorgen opnieuw met de organisatoren zijn besproken en is uiteindelijk besloten om de bijeenkomst te annuleren.

De Koerdische HDP-partij heeft een klein aantal zetels in het Turkse parlement. Aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigen de partij vaak van banden met de PKK, die in Turkije en Europa als terroristische beweging geldt.