#Turkije

Met Gulen als vijand schaart oppositie zich opeens achter Erdogan

26 juli 2016Leestijd: 2 minuten

De grote Turkse oppositiepartijen CHP en MHP sluiten zich aan bij oproepen van de AK-partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de islamitische prediker Fethullah Gulen moet worden uitgeleverd. Alleen de Koerdische HDP vormt hier een uitzondering op.

Erdogan beweert dat Gulen achter de mislukte coup in het land zit, een vermoeden waar de oppositiepartijen zich achter lijken te scharen.

Oppositie steunt Erdogan bij uitlevering

Kemal Kilicdaroglu, leider van de links-seculiere CHP, noemt het een positieve ontwikkeling dat Turkije vraagt om de uitlevering van de prediker. ‘Gulen moet aan Turkije worden uitgeleverd. Als hij verantwoordelijk is voor deze incidenten en als hij vrijgesproken wil worden, moet hij door onafhankelijke Turkse rechtbanken worden berecht,’ zegt Kilicdaroglu.

‘Het verzoek van onze regering om hem uit te leveren en het sturen van ministers naar de Verenigde Staten zijn positieve stappen voor ons,’ zegt de oppositieleider, die zich doorgaans juist fel uitlaat over zowel het beleid als de persoon van Erdogan.

De Turkse ministers van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en van Justitie Bekir Bozdag vliegen volgende week naar Amerika om te onderhandelen over een mogelijke uitlevering van Gulen.

Meeting zonder Koerden

Erdogan hield afgelopen weekend een meeting met premier Binali Yildirim en de voorzitters van de CHP Kilicdaroglu en die van de MHP Devlet Bahceli over de mislukte coup. Het is de eerste keer in een lange tijd dat Erdogan en de CHP-voorzitter een gesprek voeren waarbij ze het met elkaar eens zijn.

Opvallend is dat de voorzitter van de Koerdische HDP Selahattin Demirtas hier niet voor was uitgenodigd. ‘Het feit dat wij niet uitgenodigd zijn is een voorbeeld van het gevaarlijke beleid van Erdogan,’ zei Demirtas, terwijl de vergadering gehouden werd, tegen onder meer journalisten van Hurriyet. Volgens hem moeten alle politieke leiders bij dergelijke meetings aanwezig zijn.

Een mogelijke reden voor het feit dat Erdogan de HDP links liet liggen bij het overleg is dat de partij openlijk het vermoeden uitte dat aanhangers van de AKP achter de coup zouden zitten.

‘Sommige huidige of voormalige AKP-leden hebben de staatsgreep gesteund,’ zei Demirtas vorige week. ‘Er is een zeer grote kans dat de coupplegers in ieder geval steun hebben ontvangen van een machtige groep binnen de AKP,’ aldus de Koerdische oppositieleider.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.