Dit is het antidiscriminatieplan van politieke beweging DENK

07 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
DENK wil straatnamen 'dekoloniseren' Foto: ANP

De politieke beweging DENK publiceert eind oktober haar partijprogramma, maar het belangrijkste speerpunt is al gepubliceerd. Het gaat om een controversieel en  ambitieus antiracisme- en antidiscriminatieplan.

Kandidaat-Kamerlid Farid Azarkan kreeg op Vara-website Joop.nl en aan de tafel van praatprogramma Pauw de kans om het discriminatieplan van uitleg te voorzien. De partij van oud-PvdA-politici Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die ook Sylvana Simons op de lijst heeft staan, wordt verwacht ergens tussen de nul en de vier zetels te winnen in maart.

Racismepolitie en een racistenregister

Als het aan DENK ligt, moet er een racismepolitie komen van minstens duizend speciaal opgeleide agenten, die ook een ‘einde moet maken aan het etnisch profileren’. Discriminerende Nederlanders worden volgens het plan op een racistenregister komen te staan: deze mensen zouden nooit meer voor de overheid mogen werken.

De racismepolitie moet ‘mensen die zich racistisch uitlaten of discriminerend gedrag vertonen’ aanpakken. Discriminerende Nederlanders moeten volgens het plan van DENK ook praten met minderheden om te ‘leren van hun fouten’.

‘Recidivisten op het gebied van discriminatie geven we een gebiedsverbod en een contacttaakstraf moet ertoe leiden dat mensen die discrimineren in gesprek gaan met de groep die ze hebben benadeeld en die groep leren begrijpen,’ aldus Azarkan.

Als onderdeel van de verzwaarde strafmaat moet sprake zijn van ‘naming en shaming’: ‘De overheid mag écht niet meer samenwerken met discriminerende bedrijven’. Ook moeten ‘loksollicitaties’ worden uitgevoerd om bedrijven te controleren op hun antidiscriminatiebeleid.

Koloniale termen uit het onderwijs

2016-03-19 12:49:21 ROTTERDAM - Partijvoorzitter Selcuk Ozturk (L) en lijsttrekker Tunahan Kuzu tijdens de opening van het partijbureau van de politieke beweging Denk. ANP REMKO DE WAALWas Öztürk frauduleus? DENK legde de schuld al bij media

DENK speelt met het programmapunt ook in op de recente ophef over het etnisch profileren van de politie. Halbe Zijlstra van de VVD is als enige politicus tenminste eerlijk. Hij zegt gewoon open en bloot dat hij discriminerende agenten prima vindt,’ zegt Azarkan. ‘Heel oprecht, maar natuurlijk ook volslagen van de pot gerukt. Discriminatie kan in géén geval de bedoeling zijn.’

Naast het afstraffen van discriminatie, wil DENK diversiteit juist vieren. Er moet een Nationale Dag van het Staatsburgerschap komen, en de Nederlandse overheid moet blijven werken aan het maatschappelijk bewustzijn over discriminatie. Ook moeten ‘alle termen uit het koloniale verleden’ uit het onderwijs worden gehaald, en de partij wil ook straatnamen dekoloniseren.