#TK2017

Halbe Zijlstra wil toch in Tweede Kamer

20 september 2016Leestijd: 1 minuut

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil wel op de kandidatenlijst van de VVD en, indien hij geen minister kan worden, ook in de Tweede Kamer.

Dinsdagmiddag ontstond verwarring doordat uit de woorden van Zijlstra kon worden opgemaakt dat hij wel op de lijst wilde, maar niet in de Tweede Kamer. De VVD-voorlichting laat weten dat Zijlstra slechts zijn voorkeur voor een kabinetszetel heeft willen duidelijk maken.

Hij wil geen fractievoorzitter meer worden

‘Maar als hij wordt gekozen en hij kan geen minister worden, gaat hij gewoon in de Kamer zitten. Alleen wil hij geen fractievoorzitter meer worden,’ zegt woordvoerder Laura Huisman.

In het kabinet Rutte I was Zijlstra staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dat een kandidaat wel op de lijst wil, maar al aangeeft niet in de Kamer te willen, is voor een actief politicus vreemd. Gebruikelijker is het dat oud-politici als lijstduwer, zonder zitting te willen nemen in een gremium, op een lijst gaan staan.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.