Simons: ‘Mandela en Martin Luther King werden ook bedreigd’

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Simons deed deze zomer aangifte van racisme Foto: ANP

Oud-presentatrice en DENK-politicus Sylvana Simons voert gewoon campagne met haar nieuwe partij, ondanks de doodsbedreigingen die zij over zich heen kreeg. De BN’er kreeg te maken met een stortvloed aan agressieve reacties toen ze haar kandidatuur bekendmaakte.

Simons werd met de dood bedreigd, en sociale media-gebruikers slingerden racistische en seksistische opmerkingen naar haar hoofd. Daar laat ze zich niet door tegenhouden. ‘Best onbescheiden’, geeft Simons toe, maar ze vergelijkt zich in deze situatie met Martin Luther King, Nelson Mandela en Barack Obama. ‘Malxom X werd helemaal door niemand begrepen. Obama krijgt ook doodsbedreigingen. Martin Luther King heeft er vast een paar gehad.’

IMG_VHVDWK1Doe ’s normaal, witte man. Nederland is ook van Sylvana

‘Mandela was ook een terrorist voordat we met z’n allen besloten dat hij een held was,’ aldus Simons in een interview met het vrouwentijdschrift Grazia. ‘Zo kan ik nog wel even doorgaan.’ Als je controversiële stappen zet in de politiek, word je niet direct bejubeld, aldus Simons. Hoewel ze doorzet, legt ze zich niet zomaar neer bij de persoonlijke aanvallen: deze zomer deed de politicus in spe aangifte van racisme.

‘Kritiek hoort er bij’

Simons leert naar eigen zeggen langzaam om te gaan met de toegenomen kritiek. ‘Stel je eens voor hoe jij je in deze situatie zou voelen. Ik ben een mens, het is niet leuk. Er zijn momenten dat ik dat heel ellendig vind,’ zegt de oud-presentatrice volgens Mediacourant. ‘Het hoort er blijkbaar bij.’

De opiniepeilers zijn verdeeld over de kansen van DENK. Waarschijnlijk zal de partij ergens tussen de nul en de drie zetels scoren. Waar Simons precies staat op de lijst is onduidelijk. Oud-PvdA-leden en oprichters Tunahan Kuzu (lijsttrekker) en Selçuk Öztürk staan op de eerste twee plekken op de lijst. Ook Marokkaanse belangenbehartiger Farid Azarkan eindigt naar verwachting hoog op de lijst, maar de precieze rangorde is nog onduidelijk.