nederland

Defensie biedt militairen yogales aan tegen ‘stress en trauma’

18 oktober 2016

Het ministerie van Defensie gaat militairen yogalessen aanbieden. Sportinstructeurs bij de strijdkrachten zullen worden opgeleid tot yogadocenten, zodat ‘iedere militair bij luchtmacht, landmacht en marine de kans krijgt om yoga te beoefenen’.

Militairen dragen grote verantwoordelijkheid in vaak extreme en stressvolle situaties, zegt het ministerie dinsdag in een toelichting.

Yoga moet als middel fungeren om beter met stressvolle en traumatische situaties om te kunnen gaan. Zo kan het volgens het ministerie bijvoorbeeld helpen tijdens een uitzending of om oorlogstrauma’s te verwerken.

De Amsterdamse yogadocent Johan Noorloos wordt ingeschakeld om de yogadocenten bij defensie op te leiden. Zijn yogaschool bevindt zich in het centrum van Amsterdam, en biedt trainingen tot yogadocent voor rond de 2.700 euro.

Gebrek aan materieel

Defensie kwam de afgelopen tijd niet al te positief in het nieuws. Zo klaagden eind vorige maand een aantal leden van het Korps Commandotroepen (KCT) dat ze tijdens hun missies zijn gedwongen om materieel te lenen bij buitenlandse collega’s om hun werk goed te kunnen uitvoeren. De commando’s zouden vooral een gebrek ervaren aan drones, radio’s, nachtkijkers en scherpschutterswapens.

Daarnaast was er nog het gênante ‘pang-pang’-verhaal van vorig jaar. In een vertrouwelijke mail van de defensietop destijds stond dat veel schietoefeningen als gevolg van bezuinigingen werden afgeblazen en dat bij oefeningen die wel doorgang vonden, militairen hun schoten dienden te imiteren door ‘pang-pang’ te roepen.

Nieuwe investering

In de nieuwe Rijksbegroting heeft het kabinet 300 miljoen euro extra uitgetrokken voor Defensie. Twee derde van het bedrag,  zo’n 200 miljoen, zal daadwerkelijk worden ingezet om de zogenoemde basisgereedheid op orde te brengen. Daaronder valt de uitrusting van militairen en een uitbreiding van het aantal legeroefeningen. Ook wordt er volgens Defensie geïnvesteerd in brandstof, oefenmunitie en de inlichtingencapaciteit.

Volgens de defensievakbond AFMP is de investering van het kabinet echter niet genoeg om de chronische tekorten binnen Defensie te dichten. Naast de uitrusting van militairen, kampt Defensie ook met een ‘chronisch personeelstekort’, aldus de AFMP. Met de toegenomen terreurdreiging van de afgelopen jaren, is er volgens de bond dan ook veel meer geld nodig om de veiligheid in Nederland te garanderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.