‘Commando’s gedwongen materieel te bietsen bij buitenlandse collega’s’

28 september 2016Leestijd: 3 minuten
Nederlandse commando's tijdens een training in Mali - Foto: ANP

Nederlandse commando’s klagen dat ze tijdens hun missies materieel moeten lenen bij buitenlandse collega’s om hun werk goed te kunnen doen. Militairen van het Korps Commandotroepen (KCT) wilden vooral drones lenen, omdat ze die niet hebben.

Verder is er gebrek aan radio’s, nachtkijkers en scherpschutterswapens, meldt De Telegraaf op basis van verklaringen van militairen via twee advocaten.

Uitwijken naar trainingscentrum van politie

Elite troepen moeten vanwege de beperkte mogelijkheden op hun kazerne in Roosendaal voor oefeningen met explosieven vaak uitwijken naar bijvoorbeeld Ossendrecht, waar een trainingscentrum van de politie is. Omdat het een politiecentrum is, is het eigenlijk ongeschikt voor de training van het KCT, en moet er geïmproviseerd worden.

Michael Ruperti, advocaat en oud-beroepsmilitair, vindt het niet kunnen dat ‘commando’s de rekening krijgen’ wanneer het fout gaat. De commando’s die klagen over materieeltekort vroegen onlangs bij hem na of het een goed idee is om een kort geding tegen Defensie aan te spannen. Ruperti zag wel juridische mogelijkheden, maar zou de militairen ervan hebben overtuigd om er van af te zien omdat dat het einde van hun carrière zou betekenen.

Het gaat bovendien niet alleen om een tekort aan materieel, maar ook om de veiligheid van centra waar de militairen oefenen. Een lid van het KCT zegt bij monde van een andere advocaat, Sebas Diekstra: ‘Een eenheid als de onze heeft goede schiethuizen nodig. Dit jaar hebben we iemand verloren in een schiethuis dat niet veilig genoeg is.’

In Te wapen! zijn Eric Vrijsens beste reportages en reconstructies over de Nederlandse krijgsmacht gebundeld. Een spannend, diepgravend en buitengewoon goed geïnformeerd boek. Bestel nu >tewapen

In de Meerjarige Inzetbaarheidsrapportage erkende het Ministerie van Defensie dat er voor de commando’s te weinig pistolen, scherpschutterswapens, radio’s en nachtkijkers zijn. Drones werden daarbij niet genoemd, maar missen volgens de commando’s ook.

‘Elk modern land zet ze in voor reddingsoperaties. (…) zonder drones heb je geen actuele intel. Er wordt flink gepocht dat wij Nederlanders in het buitenland moeten kunnen redden, maar daar hebben we niet eens de middelen voor,’ zegt diezelfde commando via Diekstra. De commando’s zeggen daarom het materieel bij buitenlandse collega’s te lenen, een bewering die door het ministerie van Defensie overigens wordt ontkend.

‘Pang-pang’

Het is niet de eerste keer dat iemand binnen Defensie de noodklok luidt. Het nieuws doet denken aan het ‘pang-pang’-verhaal van vorig jaar: in een vertrouwelijke mail van de defensietop stond dat veel schietoefeningen als gevolg van bezuinigingen werden afgeblazen en dat bij oefeningen die wel doorgang vonden, militairen hun schoten dienden te imiteren door ‘pang-pang’ te roepen.

De situatie binnen Defensie is dermate ernstig dat minister Jeanine Hennis afgelopen mei zelfs zei dat ‘inzetbaarheidsdoelstelling één niet meer volledig haalbaar is’. Daarmee gaf ze toe dat het leger niet meer in staat is om het eigen grondgebied te beschermen tegen een mogelijke vijand.

Tijdens de presentatie van de Miljoenennota werd bekend dat Defensie binnen de nieuwe Rijksbegroting 300 miljoen euro extra krijgt. Twee derde van dat bedrag zal volgens het ministerie worden ingezet om de zogenoemde basisgereedheid op orde te brengen. Daaronder valt de uitrusting van militairen en een uitbreiding van het aantal legeroefeningen. Ook wordt er volgens Defensie geïnvesteerd in brandstof, oefenmunitie en de inlichtingencapaciteit.

Volgens de defensievakbond AFMP is de investering van het kabinet echter niet genoeg om de chronische tekorten binnen het Defensie te dichten. Naast de uitrusting van militairen, kampt Defensie ook met een ‘chronisch personeelstekort’, aldus de AFMP. Met de toegenomen terreurdreiging van de afgelopen jaren, is er volgens de bond dan ook veel meer geld nodig om de veiligheid in Nederland te garanderen.