Munitietekort Defensie, ‘militairen moeten pang-pang roepen’

01 augustus 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Defensie kampt al langer met munitietekorten, maar de gevolgen daarvan gaan nu wel erg ver: veel schietoefeningen zijn afgeblazen en bij de oefeningen die wel doorgaan, moeten militairen zelf ‘pang-pang-pang’ roepen.

Dat staat in een vertrouwelijke mail van de defensietop, die in handen is van RTL Nieuws. De munitietekorten zorgen voor grote problemen.

Trainen

Militairen die in het buitenland worden uitgezonden, doen minder schietoefeningen. De militairen die toch willen trainen, moeten zelf schietgeluiden maken als zij de trekker overhalen. Defensie kampt al langer met munitietekorten. Binnen Defensie wordt schande gesproken van de huidige situatie.

Jean Debie van militaire vakbond EVB noemt de situatie ‘desastreus’ voor het moreel van de militair. ‘Ook als je geen kogels hebt, moet je wel met je wapen trainen,’ zegt Debie tegen RTL Nieuws. ‘Dat betekent dat je als militair pang, pang, pang moet roepen. Dat is natuurlijk desastreus voor het moreel van de militair. Je moet dit een professional ook niet willen aandoen.’

Problemen

Het ministerie van Defensie erkent dat er problemen zijn. ‘Defensie heeft ruim 400 soorten munitie. Bij enkele daarvan hebben we soms krappe voorraden, vooral wegens hoog verbruik bij een missie, lange leveringstijden wegens lagere beschikbaarheid bij de fabrikanten of omdat ze een lang verwervingstraject kennen.’

Door de tekorten zouden geen operationele gevaren ontstaan. De militairen die op missie zijn, bijvoorbeeld in Mali, zouden niet met tekorten kampen. ‘Zij kunnen ook net zoveel oefenen als nodig.’

In de begroting van Defensie staat dat er dit jaar nog een oplossing moet zijn voor de munitietekorten, zodra er extra geld beschikbaar is.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.