Rechter: geen psycholoog meer voor Volkert van der Graaf

20 september 2016Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf, de moordenaar van LPF-leider Pim Fortuyn, hoeft geen begeleiding meer van een psycholoog. De rechter vindt dat verdere psychische begeleiding ‘niet zinvol is’ en dus wordt het geschrapt.

Van der Graaf moet wel meewerken aan de evaluatie van de aan hem opgelegde voorwaarden, vindt het gerechtshof in Den Haag. Ook moet hij zich regelmatig blijven melden bij de reclassering om informatie te geven over de situatie waarin hij verkeert. Hij dient alle vragen die hem worden gesteld, naar waarheid te beantwoorden.

Enkelband ging ook al van tafel

De moordenaar van Fortuyn spande bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aan om de voorwaarden aan zijn voorlopige invrijheidstelling af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. In februari ging de rechter hierin mee, maar het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep. Justitie vond dat de veroordeelde moordenaar zich wel moest laten begeleiden door een psycholoog.

Afshin Ellians eerbetoon aan de vermoorde Pim Fortuyn:  hoe de flamboyante politucs net als Donald Trump de elite ontregelde
pim fortuyn

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had toen twee derde van zijn straf van achttien jaar cel uitgezeten, nadat hij in mei 2002 Fortuyn in koelen bloede doodschoot op het Mediapark in Hilversum. Nadat Van der Graaf – onder voorwaarden – op vrije voeten is, spant hij het ene na het andere kort geding aan om onder deze voorwaarden uit te komen.

De  rechter maakte in 2014 al een einde aan dit locatieverbod. In oktober van dat jaar ging ook het verplicht dragen van een elektronische enkelband van tafel.  Maar hij moet zich wel om de drie maanden melden bij de reclassering – het teruggeven van een plaats in de maatschappij – oordeelde de rechter eerder al.