Volkert van der Graaf wil af van voorwaarden vrijlating

11 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf spant een kort geding aan tegen de staat omdat hij af wil van de voorwaarden die zijn gekoppeld aan zijn vervroegde vrijlating. Volgens Van der Graaf laat zijn gedrag het toe de voorwaarden te versoepelen.

De advocaat van Van der Graaf zegt dat is gebleken dat zijn cliënt zich goed heeft gedragen tijdens zijn detentie en verlof, meldt het AD vrijdag. De zaak wordt maandag behandeld door de rechtbank in Den Haag.

Arresteren

Van der Graaf moet zich aan enkele voorwaarden houden. Als hij dat niet doet, dan kan het Openbaar Ministerie hem meteen arresteren.

De moordenaar van Pim Fortuyn heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Hij heeft ook een elektronische enkelband met locatiemelder en een contactverbod met de nabestaanden.

Verder mag Van der Graaf niet met de media praten en wordt hij begeleid door een psycholoog of psychiater.

Opleiding

Volgens de advocaat van Van der Graaf zijn er geen incidenten geweest na de vrijlating op 2 mei. Ook zou Van der Graaf intussen een opleiding hebben gevolgd.

Volkert van der Graaf is na zijn vrijlating in de binnenstad van Apeldoorn gaan wonen. Er is inmiddels ook al een foto van hem gepubliceerd in De Telegraaf. Hij liep zonder vermomming op straat in Amsterdam.