Van der Graaf definitief verlost van enkelband en locatieverbod

14 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Volkert van der Graaf hoeft zijn elektronische enkelband niet opnieuw om te doen en ook zijn locatieverboden blijven opgeheven. Het gerechtshof in Den Haag ziet geen aanleiding om de enkelband en locatieverboden opnieuw op te leggen.

De moordenaar van Pim Fortuyn spande eerder een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om van de voorwaarden af te komen.

Voorwaarden

Van der Graaf vond het niet nodig om een enkelband te dragen en de locatieverboden in de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel waren ook erg onhandig. Het waren voorwaarden die zijn gesteld aan zijn voorlopige vrijlating.

Van der Graaf won het kort geding en krijgt nu ook in hoger beroep gelijk. ‘De periode na 30 juli is zonder problemen verlopen. In die periode gold het locatieverbod niet en droeg Van der G. geen enkelband. Tevens weegt mee dat het contactverbod met de familie van Pim Fortuyn en de chauffeur gehandhaafd blijft,’ oordeelt de rechter.

Andere voorwaarden waaraan Van der Graaf zich nog wel moet houden, is het mediaverbod en verplichte begeleiding door de reclassering en een psychiater. Ook mag hij geen contact opnemen met de familie van Pim Fortuyn.

Onrechtmatig

De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli dat het locatieverbod onrechtmatig was. De rechter zag de verboden als een ‘aanzienlijke beperking van bewegingsvrijheid’ en deze stonden ‘niet in verhouding tot het beoogde doel’, namelijk de samenleving beschermen.

In mei kwam Van der Graaf onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van tweederde van zijn celstraf van achttien jaar.