‘PVV is gevaarlijker dan NSB, Wilders heerst als Führer’

06 september 2016Leestijd: 2 minuten
Sybe Schaap Foto: ANP

Sybe Schaap, een 70-jarig Eerste Kamerlid van de VVD, heeft weinig goede woorden over voor de Partij van de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Hij vergelijkt de partij met de NSB en beweert dat de topman veel te veel macht heeft.

Dat Wilders weinig tot geen tegengas krijgt, ‘is een gevaarlijke tendens,’ aldus de VVD’er. ‘In de tijd van de NSB had iedereen zijn eigen sterke ideologie: socialisten, gereformeerden, katholieken en liberalen. Men wist dat men simpelweg geen NSB’er kón zijn vanwege die eigen ideologie. Maar ideologieën bestaan niet meer.’

Vergelijkingen met Hitler

In een interview met Trouw, waarin hij zijn nieuwe boek Rechtsstaat in verval promoot, zegt Schaap dat het juist die vrijheid is, die Wilders heeft binnen zijn eigen partij, en het gebrek aan tegenspraak, dat de PVV gevaarlijk maakt. ‘Wilders heerst als een Führer die zelfs het nationaal-socialisme niet heeft gekend,’ schrijft Schaap in zijn boek.’

Sinds de opkomst van zijn partij wordt Geert Wilders vaker met Adolf Hitler vergeleken. Vaak komen de uitlatingen uit linkse hoek als reactie op de soms controversiële opvattingen van de politicus. PvdA’er Fouad Sidali kwam in 2014 in opspraak omdat hij Wilders direct met Hitler vergeleek op Twitter, na de ‘minder, minder, minder’-uitspraken van de PVV-topman. ‘Hitler is onder ons, in de gedaante van Geert Wilders,’ schreef Sidali toen. ‘Hitler vond ook dat er minder Joden moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.’ Later bood hij zijn excuses aan voor de opmerking. Overigens vergeleek een woordvoerder van de Verenigde Naties Wilders maandag nog met terreurgroep Islamitische Staat, naar aanleiding van het verkiezingsprogramma van de PVV.

2743933-2Lokale SP-fractievoorzitter vergelijkt Wilders en Trump met Hitler

‘NSB en PVV spelen allebei in op boosheid van de burger’

Schaap laat weten dat hij Wilders ‘natuurlijk niet als massamoordenaar’ of oorlogscrimineel ziet, ‘maar wel dat hij met zijn partij een gevaarlijke structuur neerlegt’. Schaap heeft ook al eerder de vergelijking gelegd tussen de PVV en de NSB, in zijn boek uit 2012 ging het over de kansen die de partijen beide aangrijpen om in te spelen op de onvrede van de burgers. In het boek hekelt Schaap frequent de ‘ziekelijke en gevaarlijke boosheid van het Nederlandse volk’.

De VVD’er werkte in de jaren ’80 voor de D66-fractie in de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Brederwiede. In 2007 werd hij benoemd tot Eerste Kamerlid namens de VVD, waar hij sinds 1988 lid van is.