VN: ‘Angsttactieken’ Geert Wilders vergelijkbaar met IS

05 september 2016Leestijd: 1 minuut
Deze prins haalt hard uit naar Geert Wilders - bron:AFP

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft een mening over Geert Wilders. De Jordaanse prins Zeid Ra’ad Al Hussein vindt de verkiezingsbeloften van de PVV-leider maar ‘grotesk’.

De commissaris – een moslim – verwees maandag tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag naar het verkiezingsprogramma van de PVV. Daarin staat dat islamitische migranten en de Koran uit Nederland moeten worden geweerd.

‘Hele en halve waarheden’

Al Hussein vergeleek de ‘angsttactieken’ van Wilders met die van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het wordt de hoogste tijd dat dat populisten en demagogen in zowel Europa als de Verenigde Staten worden aangepakt, aldus de Jordaniër. De prins was nog niet klaar met zijn tirade. ‘Deze lieden’  goochelen volgens hem met een mengeling van hele en halve waarheden. Het draait bij populisten als Wilders en diens trawanten om ‘de banaliteit van de hypocrisie’, aldus de Hoge Commissaris.

Wilders trots op controversieel partijprogramma dat Nederland moet ‘de-islamiseren’. Lees meer over het veelbesproken A4’tje >
2016-03-04 21:05:17 Dutch far-right Freedom Party leader Geert Wilders talks to the press during a party convention of the Flemish far-right party Vlaams Belang, entitled "Protecting our Freedom!" (Onze vrijheden verdedigen) on March 4, 2016, in Brussels. / AFP / Belga / DIRK WAEM / Belgium OUT

Hij vindt de PVV’er en andere populisten maar ‘politieke fantasten’. ‘Ik verdedig de mensenrechten van ieder individu, van migranten, asielzoekers en immigranten.’ Wilders past wat betreft de hoge VN-functionaris in een rijtje met de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, de Hongaarse premier Viktor Orban,  de Tsjechische president Milos Zeman, De Franse Marine le Pen en de Slowaakse premier Robert Fico.