Ook Europees Hof wijst vervolging Karremans af

22 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans hoeft niet te worden vervolgd door de Nederlandse staat voor zijn rol in de val van Srebrenica. Het Europees Hof acht het niet bewezen dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht.

Nabestaanden van drie slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 stapten vorig jaar oktober naar het Hof in Straatsburg met een klacht tegen Nederland. Ze beargumenteerden dat het Openbaar Ministerie na politieke druk besloot Karremans niet te vervolgen. De advocaten stelden dat Karremans en zijn plaatsvervanger Rob Franken medeplichtig zijn aan moord, oorlogsmisdaden en genocide.

Einde aan jarenlange rechtsgang
Maar dat de zaak rond Karremans niet goed is onderzocht is ‘overduidelijk ongegrond’, oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Eerder kwam het gerechtshof in Arnhem al tot eenzelfde conclusie. In 2013 besloot het OM de Dutchbatleiding niet te vervolgen, omdat die volgens de aanklager geen blaam trof.

Het ministerie van Defensie noemt het woensdag ‘fijn voor de betrokkenen’ dat de zaak nu is gesloten. Een advocaat van de nabestaanden zegt de uitspraak van het Europees Hof ‘triest’ te vinden.

Dutchbat-veteranen vinden dat ze op onmogelijke missie zijn gestuurd
Karremans voerde de Nederlandse militairen aan tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Van januari tot eind juli 1995 – de maand waarin het bloedblad plaatshad – stond de enclave Srebrenica vanwege de Bosnische oorlog (1992-1995) onder bescherming van een Nederlandse VN-eenheid.

In juli werd de enclave aangevallen. Karremans vroeg om luchtsteun, maar dat wees de VN steeds af. Uiteindelijk werden onder leiding van de Bosnisch-Servische Ratko Mladic meer dan zevenduizend islamitische mannen en jongens afgevoerd en om het leven gebracht.

Met de uitspraak van het Hof zijn de rechtszaken rond Srebrenica nog niet voorbij. In juni dit jaar stelden twaalf veteranen, met op de achtergrond de steun van Karremans, de Nederlandse staat aansprakelijk. Ze vinden dat ze op een onmogelijke missie zijn gestuurd en willen compensatie.