Deze IS-sympathisant wilde ‘aanslag plegen op de Efteling’

08 september 2016Leestijd: 2 minuten
De Vogelrok in de Efteling Foto: ANP

Een vrouw die sympathiseert met terreurgroep Islamitische Staat is in juni opgepakt in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat zij met een aantal andere vrouwelijke IS-aanhangers een aanslag trachtte voor te bereiden op pretpark de Efteling.

De regionale publicatie BN DeStem  meldt dat het gaat om een 25-jarige vrouw uit Werkendam. De vrouw was verloofd met een IS-lid en was in contact met een groep vrouwelijke IS-sympathisanten uit België en Scandinavische landen. De politie vond zelfs bewijs dat contacten van de vrouw onderweg waren naar België en Nederland om een aanslag te plegen.

Jihad-vrouwen beraamden aanslag

NED-Opening-2-1200x800 (1)De kans is klein dat Laura Hansen wordt bestraft voor haar verblijf in IS-gebied. Opmerkelijk: vrouwen worden niet als strijders gezien. De analyse van redacteur Nikki Sterkenburg 

‘Nederland moet een cadeau krijgen dat lijkt op wat onze broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan,’ was het letterlijke idee achter de aanslag die de ‘jihad-bruiden’ beraamden. Het populaire pretpark de Efteling, werd als voornaam doelwit gezien. Het Openbaar Ministerie geeft aan dat de vrouw wordt verdacht van ‘deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische bedrijven’. Het OM kan niet aangeven of het pretpark een serieus doelwit was of is.

‘De verdachte heeft niet voor niets geruime tijd in voorlopige hechtenis gezeten,’ aldus het OM tegen BN DeStem. ‘Het onderzoek loopt nog steeds.’ Zo zou de vrouw namelijk via chat-apps contact hebben gehad met een groot aantal IS-leden, maar ook een aantal in Europa geradicaliseerde sympathisanten van de terreurgroep.

Aanslag in Nederland?

Nederland is vaker genoemd als belangrijk doelwit van IS. Uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse nieuwszender CNN blijkt dat Nederland op de lijst van de terroristen stond die de aanslagen in Parijs en Brussel pleegden. In het originele plan voor de aanslag in Parijs was veel ambitieuzer, en Nederland zou ook worden geraakt, meldt CNN op basis van gelekte documenten.

2016-03-17 13:34:01 epa05216070 French Mp's and police members stand outside the Bataclan theater venue as a French parliamentary enquiry commitee into possible security failings over two major terror attacks in Paris in 2015, visits the building in Paris, France, 17 March 2016. French parliamentary enquiry commitee visits the Bataclan concert hall in Paris where jihadist gunmen killed 90 people in November 2015. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSONOrigineel plan ‘Parijs’ was veel ambitieuzer, met Nederland als belangrijkste doelwit

Uit een ander gelekt dossier blijkt dat Schiphol het oorspronkelijke doelwit was van de El Barkaoui-broers, twee prominente IS-leden die betrokken waren bij Parijs en Brussel. De uiteindelijke aanslag op Zaventem en metrostation Maalbeek, was eigenlijk ‘plan B’ van de jihadisten.

Plekken waar veel mensen tegelijkertijd naar toe gaan, zoals vliegvelden en pretparken, zijn vaak het doelwit van terroristen. Een woordvoerder van de Efteling geeft aan dat het pretpark, dat vorig jaar bijna vijf miljoen bezoekers trok, duidelijke afspraken heeft met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Dick Schoof, andere veiligheidsdiensten. ‘Zij waarschuwen ons als dat nodig blijkt uit de risicoanalyse. Dat is in dit geval niet gebeurd.’