Efteling racistisch? ‘Al onze karakters zijn uitvergrotingen’

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Monsieur Cannibale is racistisch, vinden critici. Foto: Efteling

Een actiegroep noemt een drietal attracties in pretpark de Efteling racistisch en eist dat ze worden aangepast. De Efteling, zich van geen kwaad bewust, wil best in gesprek gaan met de mensen die klachten hebben.

In een open brief schrijft de groep Stop Oppressive Stereotypes dat de Efteling ‘een kapitalistische organisatie is, die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen’.

Racistisch
Hun voorbeelden: de attracties Monsieur Cannibale en Carnaval Festival, waar zwarte karakters worden uitgebeeld. Ook een stereotype afbeelding van Chinese mannetjes is racistisch, vindt de groep. Als er geen aanpassingen komen, wordt gedreigd, dan zullen er acties worden georganiseerd in het pretpark.

De Efteling heeft dinsdag duidelijk gemaakt graag in gesprek te gaan met de groep. ‘We willen graag een dagje uit zijn voor iedereen, ongeacht geslacht, ras, politieke of seksuele voorkeur.’ Op Facebook schrijft het pretpark dat veel attracties simpelweg ‘uitvergrotingen van bekende karakters zijn.’

Elsevier.nl zet een aantal ‘aanstootgevende’ karakters op een rij.

kleinduimpje

Niet alle kleine mensen raken snel de weg in het bos kwijt, schrijft Efteling over sprookjesfiguur Klein Duimpje.

 

 

 

stiefmoeder

De meeste stiefmoeders spiegelen zich waarschijnlijk liever niet aan die van Sneeuwwitje.

 

 

 

 

langnek
Langnek kan beledigend zijn voor mensen met een langer dan gemiddelde nek.

 

 

 

 

gijs

En niet iedereen met overgewicht eet grote hoeveelheden papier, zoals Holle Bolle Gijs.

Het is niet de eerste keer dat de Efteling onder vuur ligt vanwege vermeend racisme. In 2014 schreef de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat Monsieur Cannibale ‘een racistische stap terug is naar de tijd van de VOC’.