Aan IS ontsnapte Laura Hansen in Nederland: meteen aangehouden

02 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Kurdistan24

Laura Hansen, de Nederlandse vrouw die naar eigen zeggen ontsnapte aan de greep van Islamitische Staat (IS) is aangehouden op Schiphol. Volgens autoriteiten is het mogelijk dat de 20-jarige betrokken was bij een terroristische organisatie en werd opgepakt bij terugkomst in Nederland.

Hansen vluchtte uit een gebied dat werd bezet door IS, samen met haar kinderen. Haar man liet ze achter in Syrië. De vrouw beweert dat haar man haar onder valse voorwendselen overhaalde om uit Nederland te vertrekken: het paar zou vluchtelingen helpen in Turkije, maar sloot zich in plaats daarvan aan bij IS in Syrië. In juli dit jaar vluchtte Hansen naar eigen zeggen uit het gebied.

2016-05-07 12:01:53 In this picture taken from the Turkish-Syrian border region near Kilis on May 7, 2016, the flag of the Islamic State group (IS) flies at the top of a flagpole on the Syrian side of the border. / AFP PHOTO / ILYAS AKENGINKlopt het verhaal van de ‘aan IS ontsnapte’ Laura Hansen wel? Buren: ‘Als je op vakantie gaat, laat je toch niet alles zo achter?’

Strafrechtelijk onderzoek tegen Syriëgangers

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat de Nederlandse maandagavond aankwam op Schiphol. Daar werd zij aangehouden en haar kinderen werden naar een pleeggezin gestuurd. Een strafrechtelijk onderzoek is van start gegaan tegen Hansen. Hansen wist dat ze zou worden opgepakt in Nederland: Syriëgangers worden steevast aangehouden en ondervraagd bij terugkomst.

Ibrahim Ismail, de Palestijns-Nederlandse man van Hansen, naar schatting zo’n 28 jaar, liet zij tijdens een vluchtpoging achter. Hij werd neergeschoten en Hansen zag haar kans om zonder hem verder te gaan. ‘Hij is een slecht mens. Hij is lid van IS, laat hem achter,’ zou zij hebben gezegd tegen Koerdische strijders die haar hielpen bij de vlucht.

Verhaal ‘rammelt aan alle kanten’

Wat er uiteindelijk is gebeurd met de man van Hansen, is onbekend. Deserteurs worden normaal gesproken geëxecuteerd door IS, maar volgens een Nederlandse correspondent in Irak zou Ismail mogelijk uit het gebied zijn vertrokken om een aanslag in Europa te plegen.

Het verhaal van Hansen ‘rammelt aan alle kanten’, volgens de voormalige buren van de vrouw. Zij beweren dat het stel abrupt was vertrokken en het huis van Hansen en haar man werd leeggehaald kort na vertrek. ‘Als je op vakantie gaat naar Turkije, dan laat je toch niet alles achter? Zeker niet met een klein kind van vier weken.’ De pannen zouden nog op het fornuis staan, en het licht zou nog branden in het huis.

Hansen is geboren in Den Haag, en bekeerde zich op 17-jarige leeftijd. Ismail woonde voorheen in Alkmaar en het stel zou elkaar hebben ontmoet via een moslimdatingsite.