buitenland

‘Laura Hansen liet man gewond achter bij vluchtpoging’

19 juli 2016

De vrouw die zegt dat ze is gevlucht uit IS-bezet gebied, vertrok samen met haar man. Die werd tijdens de vluchtpoging neergeschoten. Mogelijk was haar man naar Europa gestuurd om een aanslag te plegen.

Koerdische Peshmerga-strijders hebben de Nederlandse journalist in Irak Judith Neurink verteld wat vorige week precies plaatshad. Koerden die bij een checkpoint stonden, zagen een auto aankomen en gingen ervan uit dat het een zelfmoordterrorist was. Uit de auto stapten Laura Hansen, haar Palestijns-Nederlandse man en haar twee kinderen. Ze hielden een witte vlag omhoog.

‘Hij is een slecht mens, laat hem achter’
Vanuit IS-gebied werd daarna op de vier geschoten, de Koerden reageerden met mortiergranaten. De man van Laura raakte gewond, terwijl Laura en de kinderen het Koerdische checkpoint wist te bereiken, zegt de Koerdische generaal Bahrar Arif Yassin. Toen de Peshmerga-strijders aan Laura vroegen of haar man niet mee moest, zou ze hebben geantwoord:  ‘Hij is een slecht mens, hij is lid van IS, laat hem achter.’

Wat daarna is gebeurd met de man van Laura is onduidelijk. Deserteurs worden normaliter geëxecuteerd, maar Neurink zegt tegen Radio 1 dat hij mogelijk ‘een opdracht had om naar Europa te gaan om aanslagen te plegen.’

Niet iedereen geloof Laura’s verhaal
Laura zegt dat ze vorig jaar september door haar man was meegenomen naar IS-gebied. Die zou haar hebben verteld dat ze op vakantie gingen. Haar voormalige buren geloven het verhaal niet. ‘Als je op vakantie naar Turkije gaat, dan laat je toch niet alles achter? Zeker niet met een klein kind van vier weken,’ weten Hansens ex-buren volgens de NOS.

Hansen wil vermoedelijk terugkeren naar Nederland. De politie zal haar dan oppakken. Het is de normale procedure dat terugkerende Syriëgangers meteen worden aangehouden en ondervraagd. Er wordt dan gekeken of Hansens identiteit klopt en of ze wel echt werd gedwongen om naar Syrië te reizen. Ook wordt beoordeeld of ze heeft gevochten voor een terreurgroep. In dat geval kan ze worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.