Regen en wind: wordt het nog iets met de Nederlandse zomer?

05 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Genieten van het zomerse weer in Breda - bron:ANP

Tot dusver valt de zomer in Nederland nogal tegen. Het regent veel, en de zon laat zich maar weinig zien. Maar goed nieuws: er zit verandering aan te komen.

De afgelopen weken voldeed het weer precies aan het clichébeeld van de Nederlandse zomer: veel wolken, wind, (overvloedige) regen en spaarzame zonneschijn.

Tennisballen

De temperatuur komt nauwelijks boven de 20 graden uit. Hagelstenen zo groot als tennisballen vernielden de oogst en daken in het Brabantse Someren. Er zijn zelfs records gebroken: het was de natste juni ooit in Limburg en Brabant. Dat leidde op diverse plekken tot ondergelopen straten en huizen. Nederland is lang niet het enige land in Europa dat te heeft te maken met een wat nattere zomer.

Verrassend is dat het Iberisch schiereiland – Spanje en Portugal – ook te maken had met een kletsnatte lente. De belangrijkste oorzaak hiervoor was het traag optrekken van het Azorenhoog, dat indirect het weer bepaalde voor de rest van Europa. Over West-Europa was er relatief weinig luchtverplaatsing van west naar oost, wat het lagedrukgebied vrij spel gaf.

Terras

Maar dat wil niet zeggen dat we geen zomers weer meer krijgen. In de loop van de week stijgt het kwik naar waarden tussen de 20 en 25 graden, meldt weer.nl – temperaturen die in de zomer natuurlijk niet misstaan. De reden hiervoor is omdat we onder invloed komen te liggen van een hogedrukgebied. Helemaal droog wordt het niet. Er kunnen boven Nederland nog altijd buien ontstaan. Maar het wordt dus wel degelijk aangenamer.

Daarna neemt de wisselvalligheid waarschijnlijk weer toe. De kans op langere periodes van stabiel zomerweer is klein. Een hete zomer zoals je die ziet in Griekenland is voorlopig nog ver te zoeken. Maar in vergelijking met wat Nederland de laatste maanden over zich heen heeft gekregen, zullen mensen de komende tijd wel wat vaker op het terras kunnen zitten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.