Trendbreuk: meer moorden in eerste helft van 2016

08 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Bloemen voor het waterpijpcafe waar het hoofd van Nabil Amzieb werd aangetroffen. Foto: ANP

Na een jarenlange daling is het moordcijfer in Nederland voor het eerst weer gestegen. In de eerste helft van dit jaar zijn 69 levensdelicten gepleegd.

Dat zijn er tien meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging blijkt uit het doorlopende onderzoek van Elsevier naar moord en doodslag. Vooral mei was met twintig moorden een bloedige maand. Vorig jaar vielen in dezelfde maand zes slachtoffers.

In heel 2015 zijn 115 moorden gepleegd. Dat was het laagste moordcijfer sinds Elsevier in 1992 begon alle gevallen van moord en doodslag te registreren. In de jaren negentig van de vorige eeuw vielen jaarlijks gemiddeld 250 moorden. Daarna daalde het aantal moorden gestaag tot eerst rond de tweehonderd en daarna onder de 150 per jaar.

Amzieb

Het aantal liquidaties blijft hoog. In de eerste helft van 2016 vielen daarbij dertien slachtoffers. Vorig jaar waren het er in totaal 22. Opvallend brutaal was de liquidatie van de 23-jarige Marokkaan Nabiel Amzieb. Zijn onthoofde lijk lag op 8 maart in een uitgebrande Volkswagen Caddy in Amsterdam-Zuidoost.

De volgende dag plaatste iemand het hoofd van Amzieb op straat voor shisha-lounge Fayrouz aan de Amstelveenseweg. De uitgebrande auto bleek een gestolen observatiewagen van de Utrechtse recherche.

Bende in Utrecht

Ook in een andere liquidatie loopt er een spoor naar Utrecht. Op 9 mei werd in Amsterdam-Zuidoost de 29-jarige Marokkaan Abderrahim Belhadj geliquideerd. Zes weken later, op 22 juni, werd in Utrecht de 45-jarige Ranko Scekic uit Montenegro geliquideerd. Beide slachtoffers zouden op de dodenlijst hebben gestaan van de zogenoemde 26Koper-groep.

Dat is een Utrechtse liquidatiebende die in verband wordt gebracht met zeker drie eerdere liquidaties. Een bom die vorige week in Amsterdam onder de auto van misdaadjournalist Martin Kok van misdaadsite Vlindercrime werd aangetroffen, zou te maken hebben met diens berichtgeving over het lopende onderzoek naar die bende.

Everink

Spraakmakend was ook de moord op Koen Everink in Bilthoven. De 42-jarige multimiljonair werd donderdagavond 3 maart doodgestoken in zijn villa in Bilthoven.De 29-jarige tenniscoach Mark de Jong werd drie weken later aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie had hij schulden bij Everink. De verdachte ontkent en beweert dat hijzelf het slachtoffer was van een kidnap toen hij die avond de woning van Everink verliet.