Bom onder auto Martin Kok: ‘Ik sta op de dodenlijst’

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Koks auto Foto: Twitter/Martin Kok/ANP

Het pakketje dat ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok op zaterdagavond bij een restaurant aan de Amstel onder zijn auto vond, blijkt echt een bom te zijn. Dat heeft de politie bevestigd.

Kok zegt tegen elsevier.nl dat de aanslag volgens hem uit de hoek komt van criminelen over wie hij eerder heeft geschreven. Het zou gaan om de liquidatiegroep met de bijnaam 26Koper, vernoemd naar het lopende onderzoek naar de Utrechtse bende, die voornamelijk uit Marokkanen bestaat.

‘Ik heb nou eenmaal een gevaarlijk beroep,’ zegt Martin Kok. De uitbater van Vlinderscrime.nl, de meest populaire Nederlandse misdaadwebsite, vond een verdacht pakket onder zijn auto. De mogelijke daders zouden kwaad zijn over een artikel.

Dodenlijst

De misdaadblogger vond het pakketje, dat explosieven bevatte, vlak voordat hij in zijn auto stapte. Het werd vermoedelijk onder zijn wagen gestopt toen Kok in een Amsterdams restaurant zat. Kok zette op zaterdagnacht een foto van zijn auto en het pakketje op Twitter. Via Periscope postte hij ook verschillende video’s van de Explosieven Opruimingsdienst, die de melding onderzocht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Het kan een waarschuwing zijn,’ aldus Kok. Volgens de politie staat hij echter ‘op de dodenlijst’. In november vorig jaar was de misdaadjournalist ook al het doelwit van een aanslag. Toen werden een andere auto van Kok en zijn woning in Amsterdam beschoten. Volgens Kok was dat het werk van de mannen die vlak voor de arrestatie van Willem Holleeder met de crimineel aan het eten waren. Kok publiceerde een video van de ontmoeting op zijn website.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.