Provocatie? ‘Lijk onthoofde Amzieb in politiewagen’

06 juli 2016Leestijd: 1 minuut
Bloemen voor de Fayrouz Lounge in Amsterdam - bron:ANP

De auto waarin eerder dit jaar het onthoofde lichaam werd gevonden van Nabil Amzieb was een observatiewagen van de Utrechtse recherche. Het moet voor de dieven duidelijk zijn geweest dat het hier ging om een politieauto.

Er lag apparatuur in de auto die van buitenaf te zien moet zijn geweest, melden bronnen aan de politie, schrijft De Telegraaf .

Volgens een woordvoerder wordt op dit moment nog onderzocht of het hier gaat om een provocatie aan het adres van het korps. ‘Het is nog de vraag of hij bewust is gestolen, als lange vinger naar de politie,’ zegt zij tegen persbureau ANP. Op 18 februari werd de wagen voor het laatst gezien in Utrecht.

Op de stoep

Bijna twee maanden later, om precies te zijn op 8 maart, werd de Volkswagen Caddy brandend aangetroffen in Amsterdam-Zuidoost, met achterin het lichaam van de onthoofde Amzieb. Zijn lichaam was ‘grotendeels ontkleed‘. Op beelden, verspreid door de politie, was eerder al te zien hoe de wagen ontploft, en een man in allerijl wegrent van de plek.

Zijn hoofd werd een dag later gevonden op de stoep voor een waterpijpcafé aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. De argeloze voorbijganger deed de lugubere ontdekking, en waarschuwde de politie. De politie typeerde Amzieb eerder als een relatief kleine speler in het Amsterdamse criminele milieu, maar hij zou mogelijk betrokken zijn geraakt bij het onderwereldconflict waarbij in en rond Amsterdam al veel mensen zijn omgekomen.