nederland

Koning Willem-Alexander geen afstammeling van Willem van Oranje?

10 juli 2016Leestijd: 1 minuut

Op deze dag (10 juli) in 1584 werd Willem van Oranje doodgeschoten door Balthasar Gerards. En ter gelegenheid daarvan stelt de Politieke Scheurkalender de vraag of koning Willem-Alexander eigenlijk wel van Willem van Oranje afstamt.

Het antwoord is verbijsterend. ‘Nee, onze koning is geen afstammeling van de Vader des Vaderlands, Willem van Oranje.’ Aldus de makers van de kalender, een samenwerkingsverband van het Historisch Nieuwsblad, het naar de historicus Maarten van Rossem genoemde tijdschrift Maarten! en ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, dat subsidie ontvangt van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Rechte lijn

Dat de koning niet zou afstammen van Willem van Oranje zou groot nieuws zijn. Het klopt dan ook niet. Er loopt wel degelijk een rechte lijn van Willem-Alexander naar de vader des Vaderlands en wel via diens kleindochter Albertine Agnes (1634-1696). Zij trouwde met Willem Frederik van Nassau (1613-1664). Hij was overigens een verre neef van haar, want de kleinzoon van Jan van Nassau, de jongere broer van Willem van Oranje.

De huidige Oranjes stammen af van dit echtpaar, dat via de vrouwelijke lijn dus rechtstreeks met Willem van Oranje is verbonden. De makers van de scheurkalender moeten zich schamen. Ook als ze geen aanhangers van de monarchie zijn en liever een republiek in Nederland gevestigd zien. Immers, Willem van Oranje is niet alleen stamvader van de Oranjes, maar ook wegbereider van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.