#Turkije

Koenders wil dat Turkse Nederlanders aangifte doen

21 juli 2016

Het kabinet vindt de dreigementen en intimidaties bij Turkse Nederlanders onderling na de mislukte coup in Turkije ‘onacceptabel’. Het kabinet pleit ervoor om de ‘rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren’ en verdere escalatie te voorkomen. Brussel uit ook zijn zorgen over de ontwikkelingen in Turkije.

‘Conflicten of spanningen waar dan ook in de wereld zijn nooit een excuus voor intimidatie, bedreigingen of vernielingen in ons land,’ schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Kabinet: doe aangifte van bedreiging

Het kabinet roept mensen die bedreigd of geïntimideerd worden om aangifte te doen bij de   politie. Na de mislukte couppoging zijn ook de spanningen in Nederland toegenomen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn tegenstanders.

Aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen, maar ook mensen die zich überhaupt negatief  uitlaten over Erdogan, worden bedreigd. Het is onacceptabel als Erdogan-aanhangers bijvoorbeeld oproepen tot een ‘grote schoonmaak’, schrijft het kabinet, refererend  aan het steeds harder wordende taalgebruik van Erdogan-aanhangers in Nederland.

Ook circuleren er op de sociale media lijsten van bedrijven en ondernemers die zouden moeten worden geboycot vanwege hun vermeende sympathie met de Gülen-beweging

Koenders schrijft verder dat journalisten worden belemmerd bij het uitvoeren van hun werk: ‘Dit raakt aan de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, fundamentele waarden in onze samenleving,’ aldus Koenders.

Erdogan moet mensenrechten blijven respecteren

Brussel uit zijn zorgen over de noodtoestand in Turkije en de macht die Erdogan zichzelf heeft toegeëigend per decreet. De zuivering binnen het onderwijs, justitie en de media zijn ‘onaanvaardbaar’, verklaren EU-buitenlandchef Federica Mogherini en EU-commissaris Johannes Hahn donderdag. Ze roepen Erdogan zich ‘onder elke omstandigheid’ te houden aan de regels van de democratie en de mensenrechten.

De twee bewindslieden wijzen erop dat het tijdelijk opschorten van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zoals Turkije vandaag deed, is gebonden aan bepaalde regels.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.