Kabinet geeft 1 miljoen aan Koerdische strijders

04 juli 2016Leestijd: 1 minuut
Koerden worden getraind door het Franse leger Foto: AFP

Het kabinet stuurt binnenkort een miljoen euro naar Koerdische strijders die in Noord-Irak tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) vechten. Het gaat om ‘wapengeld’ om de strijd tegen de terreurgroep te financieren.

1576921-1Waarom mogen Nederlandse Koerden voor Peshmerga vechten?

Dat meldt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) op maandag aan de Tweede Kamer in een brief ook ondertekend door Lilianne Ploumen en Defensieminister Jeanine Hennis. In November kondigde Koenders aan dat hij financiële steun voor de Koerden wilde regelen. Het kabinet steunt de Koerden al jaren. In 2014 stuurde Nederland 1.000 gevechtshelmen en kogelwerende vesten naar het Koerdische leger (Peshmerga).

Investering

Het geld zal via het Amerikaanse steunprogramma voor Peshmerga in wapens worden geïnvesteerd. Nederlandse militairen trainen al langer Koerdische en Iraakse strijdkrachten. In totaal heeft Nederland al meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd in de strijd tegen IS in Irak en Syrië.

De Koerden zijn een van de belangrijkste groepen die in Irak vechten tegen IS. Oud-militair Jitse Akse zou zich hebben aangesloten bij de Koerdische beweging. Het Openbaar Ministerie kondigde in juni aan de zaak tegen Akse te seponeren. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het doden van leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië.