#Turkije

Umar denkt ‘dat Turkije nu wel van haar af wilde’

11 mei 2016Leestijd: 3 minuten

De Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar heeft voet op Nederlandse bodem gezet, nadat zij na haar arrestatie op 23 april Turkije niet mocht verlaten. Maar met haar terugkomst is de kous nog niet af.

In Den Haag wordt verheugd gereageerd op het feit dat Umar woensdag met een vlucht uit Izmir landde op Schiphol.

Bende

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) noemde het nieuws ‘uitstekend’. Volgens hem is er achter de schermen veel gedaan om deze zaak tot een goed einde te brengen. ‘Het is goed dat Ebru Umar nu naar huis kan.’ Ook premier Mark Rutte (VVD) was blij met de terugkeer van Umar na liefst zeventien dagen ‘landarrest’. Op Twitter zei hij: ‘Goed nieuws. Ebru Umar komt naar Nederland. Blij dat het zover is.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Umar heeft na 17 dagen Turkije mogen verlaten. Ze kwam dinsdagnacht terug naar Nederland. Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken maakte dinsdagavond bekend dat haar ‘landarrest’ was ingetrokken. Lees meer >
''

Ook andere politici reageren op een soortgelijke manier. ‘Zo. Welkom thuis @umarebru,’ schrijft vicepremier en minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher (PvdA). D66-leider Alexander Pechtold spreekt van een ‘wijs besluit van Turkije’.

PVV-leider Geert Wilders noemt het ‘prachtig nieuws’ dat ze vrij is, maar voegde daar wel fijntjes aan toe dat het een ‘grove schande (is) dat Rutte en zijn bende nog zaken doen met de islamofascist Erdogan’. Intussen heeft Umar ook zelf gereageerd. Dat deed ze tegenover Metro, waarvoor ze columns schrijft. Ze denkt dat ze na alle gebeurtenissen niet meer terugkeert naar Turkije. ‘Verbazingwekkend hoe makkelijk je zulke beslissingen neemt als het om je veiligheid gaat.’

Umar heeft een huis in het land. ‘Ik denk dat iedereen in Turkije nu wel van me af wilde,’ zegt ze verder. ‘Ik werd om zes uur ’s avonds gebeld door de ambassadeur. ‘Je moet heel goed luisteren Ebru,’ zei hij. ‘Je stapt straks in het vliegtuig van Transavia en gaat terug naar Nederland.’

Umar is verlost van het ‘landarrest’ en zal, zodra het kan, haar Turkse nationaliteit opgeven. Maar dat betekent helaas niet dat ze zich in Nederland weer in alle vrijheid zal kunnen bewegen. De lange arm van Erdogan kan haar het leven nog flink zuur maken. Lees het commentaar van René van Rijckevorsel.

Aangiftes

Hoewel Turkije het uitreisverbod voor de columniste heeft opgeheven, zijn er nog veel vragen, en is de uitkomst van de procedure, die nog steeds tegen haar loopt, ongewis. Umar, die meteen na de Turkse beslissing het vliegtuig pakte, kan nog altijd worden veroordeeld voor belediging van president Recep Tayyip Erdogan, maar de gerechtelijke procedure mag zij in Nederland afwachten. Het Openbaar Ministerie in Turkije kijkt nu of de aangiftes die tegen haar zijn gedaan, moeten leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Dat het gevaarlijk is om je mening te uiten in Turkije en ook maar iets van kritiek te leveren op bijvoorbeeld Erdogan, blijkt wel uit de arrestatie en veroordeling van Can Dundar, hoofdredacteur van oppositiekrant Cumhuriyet. Hij kreeg vorige week vijf jaar en tien maanden cel. Net als verslaggever Erdem Gul werd hij beschuldigd van onder meer spionage. De lange arm van Ankara laat zich ook gelden buiten de eigen landsgrenzen. De zaak rond de Duitse komiek Jan Böhmermann is daarvan een goed voorbeeld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.