Turkse journalist overleeft aanslag, en moet de cel in

06 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Dundar en zijn vrouw - bron:AFP

De Turkse journalisten Can Dundar en Erdem Gul zijn veroordeeld tot vijf jaar en tien maanden cel. Ze stonden terecht wegens het lekken van staatsgeheimen.

Dundar werd eerder op de dag nog beschoten net buiten de rechtbank in Istanbul. Na het vonnis sprak Dundar collega-journalisten buiten het gebouw toe: ‘Wij moeten allemaal dapper zijn’.

Ongedeerd

De schutter, volgens Turkse autoriteiten ene Murat Sahin, werd direct na het incident door onder meer de vrouw van Dundar, Dilek, vastgepakt. Hij is opgepakt door de politie. De aanslagpleger riep tijdens zijn aanval naar Dundar ‘je bent een verrader, je bent een verrader!’. De schutter miste echter zijn doel en Dundar kwam er ongedeerd vanaf.

Lees ook Wie is journalist Can Dundar en waarom moet hij van Erdogan levenslang de cel in?candundar

Een andere journalist werd wel in een been getroffen. Dundar is hoofdredacteur van de linkse  oppositiekrant Cumhuriyet. Samen met Gul, de correspondent van de krant in Ankara, werd hij beschuldigd van onder meer spionage.

De twee werden aangeklaagd nadat zij een reportage maakten waarin Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië werden onthuld. De wapens zouden uiteindelijk bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn beland. Ze werden niet veroordeeld voor een poging de regering van president Recep Tayyip Erdogan omver te werpen, een andere aanklacht die nog stond.

Aartsrivaal

De twee worden ook beschuldigd van het ‘steunen van een terroristische organisatie’,  maar zijn nog niet veroordeeld.  Met de ‘terroristische organisatie’ in kwestie wordt de beweging van de islamitische geleerde Fethullah Gulen, die sinds eind jaren ’90 in de Verenigde Staten woont, bedoeld. Hij was eerder een bondgenoot van Erdogan, maar de twee kregen ruzie nadat Erdogan vond dat Gulen steeds belangrijkere banen opeiste. Sindsdien ziet Erdogan hem als aartsrivaal.

Iedereen die met Gulen wordt geassocieerd aangepakt. Erdogan verdenkt zijn ex-bondgenoot ervan de staat omver te willen werpen, en beschuldigt hem vaak van het creëren van een ‘parallele staat’. Of Dundar en Gul ook hiervoor worden veroordeeld, moet de rechter nog bepalen.