Inbraak in huis Ebru Umar: pure provocatie

25 april 2016Leestijd: 2 minuten
‘Ik werd maandagochtend gebeld door mijn buurman die vertelde dat mijn huis met grof geweld is opengebroken,’ zegt Umar - Foto: ANP

Columnist Ebru Umar beleeft roerige dagen. Zaterdagavond werd zij in het Turkse Kusadasi opgepakt omdat ze de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zou hebben beledigd. Terwijl ze vastzat in Turkije, is er ingebroken in haar huis in Amsterdam. De spullen in haar huis zijn volledig overhoop gehaald.

‘Ik werd maandagochtend gebeld door mijn buurman die vertelde dat mijn huis met grof geweld is opengebroken,’ zegt Umar vanuit Kusadasi tegen persbureau ANP. Ze noemt de inbraak ‘pure intimidatie en provocatie’. De muur in het huis van de journalist is beklad met de tekst ‘hoer’, schrijft Metro.

Haar buurman hoorde zondagnacht rond half drie gerommel in het huis. Vrienden van de columnist nemen de schade op en hebben de politie ingeschakeld.

Onderzoek

De politie van Amsterdam heeft de inbraak in het huis van Umar tegen Elsevier bevestigd. Maandagochtend werd er melding gedaan. Volgens de politie is het nog onduidelijk of er een verband is tussen de inbraak en de arrestatie van de columnist. Zelf weet ze zeker dat er een link is met de zaak in Turkije.

Afshin Ellian: Erdogan-filiaal in Tweede Kamer bedreigt vrijheid Nederland

Umar werd zaterdagavond opgepakt omdat ze zich op Twitter kritisch had uitgelaten over Erdogan. ‘Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van het republiek in 1923 kent,’ schreef ze onder meer.

Verweer

Zondag mocht de columnist het politiebureau verlaten, maar ze moet voorlopig – tegen haar zin – in Turkije blijven. Maandag zal ze spreken met haar advocaat om zich te verweren tegen de aanklacht. ‘Ik heb nu nog geen idee wat daarvoor de mogelijkheden zijn,’ aldus Umar.

Lees ookEbru Umar opgepakt: deze Turkse Nederlanders juichen erom 

Het nieuws over Umar zorgde voor gemengde reacties in Nederland. Naast steunbetuigingen voor de columnist waren er ook veel Turkse Nederlanders die blij waren met de arrestatie. ‘Hoera eindelijk een landverrader gepakt’, was er onder meer te lezen op sociale media.