Identitair Verzet wil patrouilleren in Ede

09 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Om het gesloten winkelcentrum De Lindenhorst staan hekken - Foto: AFP

Het lokale initiatief Ede Veilig gaat aankomend weekend in samenwerking met de landelijke Het Identitair Verzet burgerpatrouilles organiseren in de Gelderse gemeente. De groep zal vanaf vrijdagavond gaan patrouilleren, naar aanleiding van de aanhoudende incidenten met rellende Marokkaanse jongeren in de wijk Veldhuizen.

Het burgerinitiatief roept mensen onder meer via Facebook op om mee te doen aan de patrouilles.

Spandoeken

‘Ede ligt onder vuur van islamitische straatterroristen,’ schrijft de nationalistische actiegroep op Facebook. ‘Journalisten worden uitgescholden en bekogeld met stenen. Burgers worden geïntimideerd. Hun auto’s in brand gestoken. En de politie? Die komt, kijkt en rijdt (snel) weg,’ aldus Het Identitair Verzet.

De groep was de afgelopen dagen actief in Ede met spandoeken boven viaducten, posters in het centrum en flyers waarin deelnemers worden geworven voor de patrouilles. De groep bestaat sinds 2012 en heeft zeven lokale afdelingen. De omstreden groep is onder meer bekend van de campagne ‘Opvang in de regio is humaner’ en de bezetting van een moskee in Leiden in februari vorig jaar.

Lees ook Nieuwe autobranden Ede vergroten problemen met reljeugd2016-05-04 20:38:59 EDE - Politieagenten fietsen langs het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst dat voor onrust zorgt in de wijk Veldhuizen. Politie wordt belaagd, auto's worden in brand gestoken en er vinden vernielingen plaats in de wijk. In het winkelcentrum was een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten. ANP VINCENT JANNINK

Kritiek

Sinds de sluiting van het winkelcentrum Lindenhorst in Veldhuizen, waar zich een theehuis bevond dat gefrequenteerd werd door Marokkaanse jongeren, is de wijk het toneel van incidenten. Relschoppers van overwegend Marokkaanse afkomst vernielden vorige week circa twintig auto’s en bekogelden hulpverleners en journalisten met stenen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden opnieuw verschillende auto’s in brand gestoken in de probleemwijk.

Cees van der Knaap, de burgemeester van Ede, kreeg de afgelopen dagen veel kritiek te verduren nadat vrijdag bekend werd dat de Marokkaanse consul-generaal Khalim Guelzim was ingeschakeld om met de rellende jongeren te praten. Onder meer PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch, VVD’er Malik Azmani, en het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoz haalden uit naar Van der Knaap, die volgens hen daarmee zijn macht uit handen geeft aan een ander land.

Van der Knaap zelf was niet van de kritiek gediend: zondag noemde hij de ‘bemoeienis’ van Kamerleden en Raadsleden ‘heel erg onzorgvuldig’: ‘het is gratuit roepen uit Amsterdam,’ aldus Van der Knaap. Volgens de burgemeester heeft de Marokkaanse consul zich niet bemoeid met de toestand in Ede maar kwam hij slechts naar de gemeente om ‘zijn verontschuldigingen aan te bieden’.