Nieuwe autobranden Ede vergroten problemen met reljeugd

07 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn opnieuw verschillende auto’s uitgebrand in de beruchte probleemwijk Veldhuizen in Ede. De manier waarop de gemeente omgaat met Marokkaanse relschoppers heeft tot felle kritiek geleid.

Zo’n vijftig jongeren – meestal van Marokkaanse afkomst – zorgen al dagenlang voor onrust en ongeregeldheden in de Gelderse plaats. Ze vernielden circa twintig auto’s, zetten ze in brand en bekogelden hulpverleners en journalisten.

Vrijdagnacht was het opnieuw raak; de brandweer meldt dat vier auto’s zijn uitgebrand. Ook is er schade aan een nabijgelegen huis. De politie gaat uit van brandstichting en zegt dat het ‘wel heel toevallig’ zou zijn als het niet te maken heeft met eerdere incidenten in de buurt. In reactie worden nu meer agenten naar de probleemwijk gestuurd en wordt het rechercheteam dat onderzoek doet naar de autobranden, uitgebreid naar twaalf man, meldt de politiechef zaterdag.

Directe aanleiding voor de problemen zou de sluiting van winkelcentrum De Lindehorst in Veldhuizen zijn. In dat vrijwel leegstaande winkelcentrum zat nog wel een koffiehuis waar veel van de jongeren naartoe gingen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Brevet van onvermogen’
De burgemeester van Ede, Cees van der Knaap (CDA), besloot eerder al een samenscholingsverbod in te stellen, dat voor een half jaar moet gelden. Ook riep hij de hulp in van de consul-generaal uit Marokko, Khalid Guelzim, om met de jongeren te praten.

Die beslissing heeft tot veel kritiek geleid, tot aan de Tweede Kamer aan toe. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch zegt zaterdag tegen De Gelderlander dat lokaal gezag ‘onder geen geding uit handen moet worden gegeven aan een diplomaat van een ander land.’ VVD’er Malik Azmani meent dat de actie van de gemeente Ede gelijk staat aan ‘een brevet van onvermogen’.

Amper ter plekke
Er is ook kritiek op het publieke optreden van Van der Knaap, die gedurende de problemen amper in de beruchte buurt aanwezig was. In de Telegraaf geeft hij zaterdag daarvoor de media de schuld: ‘Ik kon niet alle delen van de wijk in, omdat daar veel media en camera’s waren. De komende dagen ga ik opnieuw mensen bezoeken’.

Niet de eerste keer
Veldhuizen staat al langer bekend als een probleemwijk. Vooral in 2008 waren er veel problemen met groepen Marokkaanse jongeren, die bewoners intimideerden en zich bezighielden met criminele activiteiten. De laatste tijd leek het rustiger in de wijk, maar rond de jaarwisseling groeide de onrust weer.

Er braken heftige rellen uit, waarbij politieagenten werden bekogeld met bakstenen en vuurwerk. De burgemeester zei destijds dat het ging om een ‘incident’.