Burgemeester Ede over kritiek: gratuite inmenging

08 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Samenscholingsverbod wijk Ede na onrust

De burgemeester van Ede Cees van der Knaap (CDA) moet niets hebben van de kritiek die er is na de komst van de Marokkaanse consul-generaal. Deze Khalid Guelzim kwam naar Ede om te praten met rellende Marokkaanse jongeren in de wijk Veldhuizen.

Hij noemt de bemoeienis van onder meer Kamerleden en raadsleden ‘heel erg onzorgvuldig’, schrijft De Telegraaf zondag.

Buitenlandse macht

‘Als je een bepaalde opvatting hebt, moet je je eerst informeren. Het is gratuit roepen uit Amsterdam.’ PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zei zaterdag tegen De Gelderlander dat lokaal gezag ‘onder geen geding uit handen moet worden gegeven aan een diplomaat van een ander land.’

VVD’er  Malik Azmani – tevens Kamerlid – vindt dat de actie van de gemeente Ede gelijk staat aan ‘een brevet van onvermogen’. Het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz schreef een boze open brief, die werd gepubliceerd in het AD. Daarin haalt ze uit naar Van der Knaap vanwege het ‘inschakelen van een buitenlandse macht’.

Maar volgens de burgemeester heeft de diplomaat zich niet bemoeid met de toestand in Ede. ‘Het probleem oplossen is niet zijn taak. Die man is naar Ede gekomen om zijn verontschuldigingen aan te bieden,’ zegt hij. De consul-generaal had eerder op de dag een gesprek met vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap. Wat daar precies is besproken, is niet bekend.

Protestmars

Vandaag is een protestmars gehouden tegen het wangedrag. Ongeveer 150 mensen liepen door de stad, die begon bij een moskee aan de Peppelensteeg, en eindigde in de wijk Veldhuizen. Onder hen waren ook aanhangers van Pegida, en leden van de Marokkaanse gemeenschap. ‘Wij begrijpen dat de jongeren een eigen plek willen hebben, maar niet op deze manier,’ aldus een verklaring vanuit deze gemeenschap. Van der Knaap was eveneens van de partij. De burgemeester wil dat er een eind komt aan de onrust en stelde vorige week een samenscholingsverbod in.

Nieuwe autobranden in de nacht van vrijdag op zaterdag in Ede vergroten problemen met reljeugd. Lees meer>
2016-05-04 20:38:59 EDE - Politieagenten fietsen langs het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst dat voor onrust zorgt in de wijk Veldhuizen. Politie wordt belaagd, auto's worden in brand gestoken en er vinden vernielingen plaats in de wijk. In het winkelcentrum was een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Dat is wegens de sloop eveneens gesloten. ANP VINCENT JANNINK

Veldhuizen was de afgelopen dagen het toneel van onlusten. Een groep van tientallen jongeren zorgde voor ongeregeldheden rond het leegstaande winkelcentrum Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door hen werd bezocht en intussen is gesloten. De rellende jongeren vernielden zo’n twintig auto’s, zetten ze in brand en bekogelden hulpverleners en journalisten.