Anis B. vreest onmenselijke behandeling in Franse cel

12 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Anis B. zou aan een terroristische aanval werken met beruchte verdachte Reda Kriket Foto: ANP

De advocaat van terreurverdachte Anis B wil voorkomen dat haar cliënt wordt uitgeleverd aan Frankrijk. De in Rotterdam opgepakte Fransman zou daar namelijk levenslang kunnen krijgen.

Advocaat Elpiniki Kolokatsi beweert dat het Openbaar Ministerie (OM) Anis B. niet mag uitleveren aan de Fransen. Het Europese aanhoudingsbevel voldoet volgens haar niet aan de eisen van de EU en de terreurverdachte zou in de Franse gevangenis ‘onmenselijk’ worden behandeld.

Inval

Daarnaast zegt Kolokatsi dat het uitleveringsverzoek niet ontvankelijk is, omdat een deel van de misdaden waarvan B. wordt beschuldigd in Nederland zou zijn gepleegd.

2016-03-27 00:00:00 ROTTERDAM - Een arrestatieteam bij een flat op de Mathenesserweg tijdens een anti-terreuractie in Rotterdam-West. Eerder op de dag werd een 32-jarige Fransman gearresteerd die wordt verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. ANP MARTEN VAN DIJLIs Nederland verworden tot schuilplek voor terroristen?

Het OM houdt echter  vol dat uitlevering aan Frankrijk wel kan. De terreurverdachte werd op 28 maart opgepakt in Rotterdam, na een inval op verzoek van Franse justitie. De naam van B. kwam naar voren tijdens een onderzoek naar een geplande aanslag.

In het aanhoudingsbevel staat volgens OM duidelijk geschreven waar B. van wordt beschuldigd, en hij kan daar een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar voor krijgen. Dat heeft ook de Franse aanklager bevestigd.

De minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur (VVD) en het OM gingen op donderdag akkoord met het uitleveringsverzoek van de Franse justitie. Omdat B. werd opgepakt op verzoek van de Franse veiligheidsdiensten zal de terreurverdachte in Nederland niet meer worden vervolgd.

Munitie

Anis B. wordt beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag in Frankrijk. De Fransman werkte volgens justitie samen met Reda Kriket die in maart werd gearresteerd door de Franse politie. Na de arrestatie van B. werd in zijn appartement in Rotterdam-West 45 kilo munitie gevonden.

In 2009 werd B. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor ontvoering en beroving. Volgens Franse media ging de terreurverdachte in 2014 naar Syrië. Hij zou sinds december worden gezocht door de Franse politie.